Regering niet naar Boedapest, oproep tot boycot van kwartfinale

22 juni 2021 – Niemand van de Nederlandse regering volgt Oranje naar Boedapest. Volgens demissionair premier Mark Rutte is er echter geen sprake van een boycot vanwege de anti-homowet in Hongarije. "Het was gewoon niet gepland", zei Rutte in de Tweede Kamer. Rutte zat gisteren (maandag) nog in de Johan Cruijff Arena bij Noord-Macedonië - Nederland.

Regering niet naar Boedapest, oproep tot boycot van kwartfinale

Richting een eventuele kwartfinale in Baku wordt ook al gesproken over een boycot. Wanneer Nederland de achtste finale overleeft, wacht op 3 juli in de hoofdstad van Azerbeidzjan een wedstrijd tegen Wales of Denemarken. ChristenUnie en GroenLinks vinden een bezoek van de Nederlandse regering aan Azerbeidzjan hoe dan ook ongepast, omdat het land na een recente oorlog in Nagorno-Karabach nog enkele honderden Armeense militairen vasthoudt. Volgens de partijen is dat in strijd met het oorlogsrecht.

"Laat ons geen slingers zijn op een verkeerd feest", citeert De Telegraaf Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Rutte beloofde er later op terug te komen. "We moeten er goed over nadenken als het zover komt." Het kabinet moet ook nog reageren op een motie van de SP om het WK in Qatar te boycotten. ChristenUnie en D66 vinden dat Oranje het komende wereldkampioenschap sowieso moet thuisblijven.

Oranje

gerelateerd