Oranje-dagboek #13: focus kan na rustdag volledig op Tsjechië

23 juni 2021 – Oranje had vandaag een vrije dag, maar toch was het een heel belangrijke dag voor de ploeg van Frank de Boer. Uit de laatste groepsfase-ontknopingen zou namelijk duidelijk worden wie zondag de tegenstander is in de achtste finale. Dat werd uiteindelijk Tsjechië; voor Oranje de meest gunstige tegenstander uit de overgebleven scenario's. 

Oranje-dagboek #13: focus kan na rustdag volledig op Tsjechië

Tsjechië als volgende horde
Na dagenlang puzzelen met de beste nummers drie heeft Oranje eindelijk duidelijkheid: Tsjechië wordt de tegenstander in de achtste finale, die zondag in Boedapest gespeeld wordt. Daarmee ontloopt Oranje de 'Poule des Doods' met Frankrijk, Portugal en Duitsland (en Hongarije). Toch zal het zeker niet makkelijk worden. Zo spreken de onderlinge resultaten al niet in het voordeel van Nederland (3 keer winst, 3 keer gelijkspel, vijf keer verloren). Ook liet spits Patrik Schick zich dit toernooi tot dusver al aardig gelden. Lukt het echter om deze horde te nemen, dan wacht een kwartfinale tegen Wales of Denemarken. De makkelijke(re) kant van het schema dus, en daarmee reden tot (voorzichtig) optimisme!

Nog 24 spelers over
Het EK is voorbij voor Luuk de Jong, zo maakte de KNVB vanochtend bekend. De spits van Sevilla kwam gisteren tijdens de training in botsing met Cody Gakpo een knieblessure op en zal daardoor de komende weken niet in actie kunnen komen. Vervelend nieuws voor bondscoach Frank de Boer, die daarmee zijn Plan B kwijtraakt. Veel speeltijd zou De Jong in het restant van het toernooi waarschijnlijk niet hebben gekregen, maar als pinchhitter was de lange aanvaller nog wel bruikbaar geweest. Eerder viel Donny van de Beek al geblesseerd af, waardoor de Nederlandse EK-selectie nu nog maar uit 24 spelers bestaat.

Dagje rust
Even geen voetbal vandaag voor de spelers van het Nederlands elftal. Bondscoach Frank de Boer gaf zijn selectie namelijk een dagje vrij. Het was de eerste en mogelijk ook laatste vrije dag voor de Oranje-spelers gedurende het EK. Onder meer Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Memphis Depay konden zodoende wat extra rust pakken. Zij maakten van de veldspelers tot nu toe de meeste speelminuten. Wijnaldum miste er zelfs nog geen enkele.

Groot feest in Boedapest
Komende zondag zijn naar verwachting tussen de 5.000 en 10.000 Oranje-fans aanwezig in Boedapest. De parade in de Hongaarse hoofdstad zal, traditioneel, worden aangevoerd door de Oranje-dubbeldekker. Die wordt in een dieplader naar Boedapest vervoerd. In het City Park Ice Rink wordt tussen 11.00 en 15.00 uur een feestje georganiseerd, gevolgd door een 'Fanwalk' richting het stadion. Het is waarschijnlijk het laatste massale Oranje-feest dit EK, daar bij een eventuele kwartfinale in Bakoe geen fanzone komt en in de eventuele halve finale en finale in Londen de mogelijkheden beperkt zijn.

Oranje op socials 
Oranje

gerelateerd