Berghuis naar Ajax? "Zou het nu niet in mijn hoofd halen"

23 juni 2021 – Steven Berghuis (29) houdt de gemoederen bij Feyenoord momenteel flink bezig. De aanvoerder van de Rotterdammers staat namelijk in de belangstelling van rivaal Ajax. Er zijn voor- en tegenstanders voor de pikante deal, maar bij de supporters zal het in geen enkel geval goed vallen. 

Berghuis naar Ajax? "Zou het nu niet in mijn hoofd halen"

"Tuurlijk joh, hij moet gewoon gaan", vindt Jan Everse, die een van de drie spelers ooit is die de rechtstreekse overstap heeft gemaakt van Feyenoord naar Ajax, tegenover het Algemeen Dagblad. "Je moet niet de illusie hebben dat clubliefde nog bestaat in het voetbal. Ja, bij een jongen als Justin Bijlow, opgegroeid in een echte Feyenoord-familie. Van Berghuis, die vijf jaartjes in Rotterdam heeft gespeeld, kun je datzelfde gevoel eenvoudigweg niet verlangen." Bovendien was de achterban van Feyenoord altijd zeer kritisch op de aanvoerder. 

Een verbetering is het eveneens zeer zeker, stelt Everse. "Berghuis zou bij een club terecht komen waar hij wordt omringd door veel betere spelers dan bij Feyenoord. En, tenminste zo aantrekkelijk: Ajax is een club die elk jaar normaal gesproken in de Champions League uitkomt. En dat wil je toch als voetballer, het allerhoogste bereiken." Een vaste plek in het elftal van Erik ten Hag zou bovendien een basisplaats in het Nederlands elftal vrijwel zeker maken.

Lees ookPikante transfer Berghuis snel rond? "Seinen staan op groen"

Zou het niet durven
Niet iedereen lijkt het een goede overstap voor Berghuis: Keje Molenaar, die ook een verleden heeft bij beide clubs, zou momenteel de rechtstreekse stap niet maken. "Ik zou het nu niet in mijn hoofd halen, dat meen ik echt", doelt hij tegenover Het Parool op de gevoeligheid bij de supporters. "Als ze al met hoodies bij die directieleden van Feyenoord langsgaan als ze een voor hen onwelgevallig besluit dreigen te nemen over Feyenoord City… Kom op man. Je weet gewoon niet hoe het uitpakt met die supporters van de harde kern. Ik houd mijn hart vast."

Intern bij Feyenoord is men overigens ook 'geschrokken', zo schetste het AD in een analyse. 'Als de aanvoerder van Feyenoord naar Ajax zou overstappen, is dat een enorme klap. De aanhang in Rotterdam is nu al woedend, laat staan als Berghuis daadwerkelijk tekent. (…) In 2011 verdwenen Fer en Wijnaldum naar FC Twente en PSV. Technisch directeur Martin van Geel zei toen dat de tijd dat basisspelers van Feyenoord naar een andere club in de eredivisie wilden gaan, heel snel voorbij moest zijn. Berghuis naar Ajax, als het allemaal rond komt uiteraard, zou Feyenoord feitelijk weer terugbrengen naar de periode van 2011..'

Ajax

gerelateerd