Zweden bewijst Oranje dubbele goede dienst met zege

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

23 juni 2021 – Zweden heeft zich woensdagavond door met 3-2 te winnen van Polen verzekerd van de groepswinst in Poule E. De ploeg leek een 2-0 voorsprong in de slotfase nog helemaal te vergooien, aangezien Lewandowski met twee goals Polen op gelijke hoogte zette (2-2). Viktor Claesson maakte in de slotfase echter nog de verlossende treffer voor de Zweden, dat daardoor groepswinnaar is en Oranje op twee manieren helpt: Nederland ontloopt de nummer drie uit de groep des doods én kan Spanje pas in de finale treffen. 

Zweden bewijst Oranje dubbele goede dienst met zege

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Het Nederlands elftal zal in de Zeisterbossen ook met belangstelling hebben gekeken naar de ontknoping in Groep E, aangezien Oranje zich na deze wedstrijden kon voorbereiden op de volgende tegenstander. Door de overwinningen van Zweden en Spanje weet bondscoach Frank de Boer dat niet de nummer drie uit de poule des doods de tegenstander wordt, maar Tsjechië.

Zweden was de enige ploeg uit Groep E dat voorafgaand de laatste speelronde al zeker was van een plek in de knock-outfase. Door een gelijkspel tegen Spanje (0-0) en een zeer moeizame overwinning op Slowakije (1-0) haalde de ploeg van Janne Andersson al vier punten. Echter was er wel veel onvrede over de spelopvatting van Zweedse ploeg. De Polen behaalden tot nu toe maar één punt. Tegen Spanje zorgde Robert Lewandowski er met een kopbal voor dat de ploeg van nog mocht hopen op een plek in de achtste finales. Dan moest er wel gewonnen worden van de Scandinaviërs.

Echter lieten de Polen in de openingsfase niet zien dat ze nog voor de laatste kans vochten. Zweden zat er bovenop en kwam daarom ook al binnen twee minuten op voorsprong. Emil Forsberg, die tegen Slowakije ook al trefzeker was, schoot van dichtbij binnen en liet doelman Wojciech Szczesny kansloos: 1-0. Het op een na snelste doelpunt ooit op een Europees kampioenschap

Lees ookNederland treft Tsjechië definitief, weg naar halve finale ligt open 

Een droomstart voor de Zweden, dat de Polen met de rug tegen de muur zette. Na twintig minuten kroop de Poolse ploeg toch wat uit de schulp en was het ontzettend dicht bij de gelijkmaker. Lewandowski torende boven iedereen uit en kopte de bal uit een corner op de lat. Uit de rebound kon Lewandowski opnieuw binnenkoppen, maar zag de bal tot overmaat van ramp wéér op de lat terechtkomen. De Zweden konden daardoor opgelucht ademhalen, maar zagen wel dat Polen in het resterende deel van het eerste bedrijf beter voor de dag kwam. Polen liet zien voetballend gezien niet onder te doen van de Zweden, maar het ontbrak aan kwaliteit in de eindfase. De voorzetten waren van een belabberd niveau, waardoor topspits Lewandowski vaak niet eens in stelling werd gebracht.

De Polen wisten dat ze er nog twee moesten maken na de thee, waardoor ze uit de startblokken vlogen. De Zweedse doelman Robin Olsen werd veelvuldig onder vuur genomen met afstandschoten, maar zag zijn ploeg vervolgens in de omschakeling de score uitbreiden. Invaller Dejan Kulusevski bediende uitblinker Forsberg uitstekend, waarna de middenvelder van RB Leipzig vakkundig afrondde: 2-0. Toch liet Polen, eigenlijk alleen Lewandowski, het er niet bij zitten. Uit een uiterst moeilijke hoek schoot de spits van Bayern München fantastisch raak: 2-1. Daardoor werd het toch nog spannend in Sint-Petersburg.

Die spanning leek voor Zweden alleen maar toe te nemen toen de bal na 85 minuten plotseling voor de voeten van Lewandowksi te liggen, die daar wel raad mee wist: 2-2. Heel Nederland hield zijn of haar adem in, maar het kwam uiteindelijk goed voor Oranje én Zweden. Zweden wist echter in de slotfase nog tot 3-2 te komen via invaller Claesson, waardoor groepswinst een feit is. Polen is door de nederlaag uitgeschakeld.

Man of the match: Emil Forsberg

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd