Oranje gewaarschuwd: slechte balans tegen Tsjechië

23 juni 2021 – Heel Nederland haalde opgelucht adem nadat de nummer drie uit de groep des doods definitief werd ontlopen in d achtste finales van het EK 2020. Maar met Tsjechië wacht desondanks een bijzonder zware kluif in de achtste finales van het toernooi, zeker gezien het recente verleden van Oranje tegen het Oost-Europese land.

Oranje gewaarschuwd: slechte balans tegen Tsjechië

Van alle interlands tegen Tsjechië (11) werden er namelijk maar drie winnend afgesloten door het Nederlands elftal. De laatste zege van Nederland was zelfs in 2005 (0-2) in de WK-kwalificatiecyclus, maar in de twee ontmoetingen die daarna nog volgden ging het mis. In de dramatisch verlopen EK-kwalificatiereeks voor het EK 2016 ging Oranje tweemaal onderuit (2-1 & 2-3).

Mede daardoor is de totale balans sowieso in het voordeel van de Tsjechen, die van de elf ontmoetingen er vijf winnend afsloten. Driemaal eindigde de duels met het Nederlands elftal onbeslist. Op eindtoernooien ging het in 2004 natuurlijk pijnlijk mis na de wissel van Arjen Robben door bondscoach Dick Advocaat (2-3). In 2000 ging het in de Johan Cruijff Arena tijdens de start van het EK op het nippertje goed (1-0) dankzij een rake strafschop van Frank de Boer vlak voor tijd. 

Lees ookNederland treft Tsjechië definitief, weg naar halve finale ligt open

Van de huidige selectie van Tsjechië, bij wie EK-topscorer Patrick Schick (3 goals) de meest aansprekende naam is dit toernooi, speelden Vladimír Darida (30), Tomáš Kalas (28, ex-Vitessenaar) en Matej Vydra (29) al eens eerder een interland tegen het Nederlands elftal.

Oranje

gerelateerd