Portugal haalt opgelucht adem na zinderend slot Poule des Doods

23 juni 2021, 23:07   Bijgewerkt: 23 juni 2021, 23:18

De laatste speelronde uit de groepsfase van EURO 2020 heeft een heerlijke voetbalavond opgeleverd in Group F, beter bekend als de 'poule des doods'. In een bloedheet Boedapest legden Frankrijk en Portugal elkaar het vuur flink aan de schenen. Cristiano Ronaldo schoot zich met twee goals naast Iraniër Ali Daei, tot vanavond eenzaam topscorer van interlandgoals. Ook Karim Benzema scoorde tweemaal, waardoor beide ploegen uiteindelijk in balans bleven (2-2).

De wedstrijd tussen de twee grootmachten leek lange tijd van groot belang te worden voor het Nederlands elftal met het oog op het verdere verloop van het toernooi. Door uitslagen eerder op de avond, waardoor Spanje en Zweden in groep E de kaarten eens goed werden geschud, wist Frank de Boer echter al dat hij zijn manschappen niet hoefde voor te bereiden op een achtste finale tegen een team uit de Poule des Doods.

Binnen poule F zelf stond de spanning er evenwel nog flink op. Frankrijk wist bij het ingaan van speelronde drie als enige land dat het door was, al moest het nog afwachten vanaf welke eindklassering dat zou gaan gebeuren. Duitsland, Portugal en zelfs Hongarije hadden nog theoretische kansen op een achtste finale en dus beloofde het een spannend avondje voetbal te worden. In de herhaling van de EK-finale van 2016 begon Frankrijk in een 4-2-3-1 opstelling, waar Portugal een 4-3-3 formatie tegenover zette. Op hun hoede voor elkaars kwaliteiten begonnen de beide ploegen bijzonder voorzichtig, waardoor het eerste half uur weinig hoogtepunten kenden. Juichen konden de fans in het Ferenc Puskás Stadion overigens wel, maar dat was omdat de Hongaarse fans die op de tribune zaten op groot scherm hun eigen land in München al snel zagen scoren tegen Duitsland.

Op het veld in Boedapest was na een klein half uur spelen plotsklaps geen sprake meer van voorzichtigheid, toen Hugo Lloris wild onder een hoge bal door vloog en zijn handschoen op de kin van Danilo Pereira zag landen. Scheidsrechter Lahoz zag het gebeuren en wees ondanks Franse protesten gedecideerd naar de stip. Dat leek een terechte beslissing te zijn, want de VAR greep niet in. Cristiano Ronaldo nam plaats achter de bal en schoot hem ijskoud binnen, zichzelf daarmee op één treffer zettend van het all-time interlandrecord van Iraniër Ali Daei, die voor zijn land maar liefst 109 goals wist te maken.

Toch kon bondscoach Fernando Santos al vrij vlug weer opnieuw adem halen, omdat zijn ploeg opnieuw een penalty kreeg toebedeeld. Daar was ditmaal weinig op af te dingen, omdat Jules Koundé opzichtig hands maakte. Ronaldo nam uiteraard weer plaats achter de bal en schoot zich zonder enige twijfel definitief naast Ali Daei.

De fans in het stadion kregen naast het spektakel op het veld ook waar voor hun geld als het ging om updates uit München, want niet lang na de 2-2 van Ronaldo kwam de bezoekers ter oren dat Duitsland op 1-1 was gekomen, én Hongarije direct ook weer op 1-2. Voor Portugal maakte dat echter weinig meer uit, want met een punt was de regerend Europees kampioen verzekerd van een plek in de achtste finale. Dat kwam nog heel even in gevaar door een heerlijke knal van Paul Pogba, maar Rui Patricio redde voor zijn ploeg het vege lijf. Gedurende de slotfase van het duel werd er vervolgens geen risico meer genomen, en omdat Frankrijk al helemaal niet meer hoefde, krabbelde het duel richting het laatste fluitsignaal. Zo plaatste Portugal zich samen met Frankrijk en Duitsland voor de volgende ronde van het EK en kreeg de Poule des Doods dan toch de verwachte winnaars.

Man of the Match: Cristiano Ronaldo

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen