Wijnaldum leerde van Hongarije en genoot van leiderschap Malen

24 juni 2021 – Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum en zijn ploeggenoten begonnen donderdag aan de voorbereiding op de achtste finale van aanstaande zondag. Een dag eerder leerden zij dat Tsjechië in dat duel de tegenstander zal zijn. Op papier treft Oranje daarmee de 'makkelijkste' optie, al wil Wijnaldum zelf daar niets van weten.

Wijnaldum leerde van Hongarije en genoot van leiderschap Malen

Direct na de loting werd de slechte balans van Oranje tegen Tsjechië aangehaald. Ook de laatste ontmoeting, op 13 oktober 2015, eindigde in een 3-2 overwinning voor de Tsjechen. Wijnaldum is een van de weinige spelers uit de huidige selectie die ook toen op het veld stonden. "Toen dachten we ook dat we het wel even zouden doen", herinnerde hij zich tijdens zijn gesprek met de NOS.

"Je had tegen een sterkere tegenstander kunnen spelen", erkende Wijnaldum, die ook had gezien dat een ontmoeting met Frankrijk, Duitsland of Portugal op de loer lag. "Maar de vlag uit, dat kan natuurlijk niet." Samen met zijn ploeggenoten keek Wijnaldum een dag eerder naar de ontknoping in de Poule des Doods, waar underdog Hongarije zelfs bijna wist te stunten tegen Duitsland. De middenvelder zag de wedstrijd als een goed leermoment voor Oranje.

"Ik denk dat gisteren een heel goed voorbeeld was dat je niemand kan onderschatten", legde hij uit. "Iedereen was bezig met tegen wie zou Portugal en Frankrijk zouden moeten in de knock-outfase. Hongarije heeft toch laten zien dat alles kan gebeuren. We gaan tegen Tsjechië niet zomaar even winnen."

Leiderschap
Wijnaldum draagt dit EK de aanvoerdersband van Oranje, al waardeert hij ook juist wanneer andere leiders opstaan. "Wat ik mooi vond, was dat Donyell Malen mij in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië aansprak over waar ik moest gaan staan, waardoor het team beter tot zijn recht kwam. Dat is ook een manier van leider zijn. Iedereen probeert zijn steentje bij te dragen. Niet alleen ik, omdat ik dan de aanvoerdersband draag."

Oranje

gerelateerd