Zo verliepen de laatste vijf duels tussen Oranje en Tsjechië

27 juni 2021, 11:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands elftal hoopt zich vanavond ten koste van Tsjechië te plaatsen voor de laatste acht van het EK. De onderlinge balans is niet in het voordeel voor Oranje. FCUpdate.nl blikt in aanloop naar de wedstrijd in Boedapest terug op de laatste vijf ontmoetingen tussen Nederland en Tsjechië.

Dé wissel leidt nederlaag in

Nederland - Tsjechië 2-3 (Europees kampioenschap, 19 juni 2004)

Het Nederlands elftal verliest weliswaar die tweede groepswedstrijd van het EK in 2004, maar knokt zich uiteindelijk alsnog naar een plek in de halve finale. Daarin is Portugal uiteindelijk met 2-1 te sterk.

Scoreverloop

Nederland - Tsjechië 2-3

(4. Wilfred Bouma 0-1, 19. Ruud van Nistelrooij 0-2, 23. Jan Koller 1-2, 71. Milan Baros 2-2, 88. Vladimír Smicer 2-3)

Uitstekende start in WK-kwalificatie

Nederland - Tsjechië 2-0 (WK-kwalificatie, 8 september 2004)

Het is de eerste wedstrijd in de WK-kwalificatiecyclus als Oranje zijn grootste concurrent om een ticket voor de eindronde in Duitsland treft. Een belangrijke ontmoeting en ook een waar de spelers van het Nederlands elftal er meteen staan. Het is uitgerekend voormalig Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk die in Amsterdam de ploeg bij de hand neemt.

Halverwege de eerste helft is het raak voor de ploeg van bondscoach Marco van Basten. Op aangeven van Rafael van der Vaart zet Van Hooijdonk de 1-0 op het scorebord. Oranje wordt in de tweede helft meer teruggedrongen, maar houdt stand en slaat vlak voor tijd via Van Hooijdonk nogmaals toe. Een prima start in de kwalificatiecyclus en zoete wraak voor de EK-nederlaag van een paar maanden eerder.

Scoreverloop

Nederland - Tsjechië 2-0

(33. Pierre van Hooijdonk 1-0, 84. Van Hooijdonk 2-0)

Oranje verovert WK-ticket

Tsjechië - Nederland 0-2 (WK-kwalificatie, 8 oktober 2005)

In de een-na-laatste wedstrijd van de WK-kwalificatiecyclus speelt Oranje weer tegen grote concurrent Tsjechië. Bij een zege in Praag zijn de manschappen van bondscoach Marco van Basten verzekerd van een ticket voor het toernooi van volgend jaar. Het wordt een mooie avond voor Oranje, want in de Tsjechische hoofdstad wordt het WK-ticket bemachtigd.

van basten

van basten

Scoreverloop

Tsjechië - Nederland 0-2

(30. Rafael van der Vaart 0-1, 37. Barry Opdam 0-2)

Oranje verliest met Hiddink in 'De Boer-systeem'

Tsjechië - Nederland 2-1 (EK-kwalificatie, 9 september 2014)

Nederland speelt onder Frank de Boer met vijf verdedigers. Dat zorgt momenteel voor veel discussie, maar ook in 2014 wordt dat systeem al gehanteerd. Guus Hiddink kiest tegen de Tsjechen voor meer zekerheid. Dat lijkt in de openingsfase te lukken, maar na iets meer dan twintig minuten maakt Borek Dockal een schitterende goal met een kiezelharde knal, die via de binnenkant van de paal tegen de touwen gaat.

De vijfmansdefensie wordt snel ingeruild voor het 'normale' 4-3-3. Dat werpt zijn vruchten af in de 55e minuut via een doelpunt van Stefan de Vrij. Het lijkt lang in een gelijkspel te eindigen, maar dan is er toch nog een flinke domper voor Oranje: Václav Pilal profiteert optimaal van een foute kopbal van Daryl Janmaat.

Scoreverloop

Tsjechië - Nederland 2-1

(21. Borek Dockal 1-0, 55. Stefan de Vrij 1-1, 91. Václav Pilar 2-1)

Oranje loopt EK mis

Nederland - Tsjechië 2-3 (EK-kwalificatie, 13 oktober 2015)

Het Nederlands elftal beleeft in Amsterdam een historische avond in negatief opzicht. Om een kleine kans te maken op plaatsing voor de play-offs om een EK-ticket moet er gewonnen worden van Tsjechië, maar er wordt met 2-3 verloren. Het had allemaal ook niet zoveel uitgemaakt, want ruim drieduizend kilometer verderop doet concurrent Turkije wat het moet doen tegen IJsland.

De wedstrijd is ruim twintig minuten oud als Pavel Kaderabek de score opent. Nog geen tien minuten later wordt door Josef Sural ook de 0-2 op het scorebord gezet. Oranje gelooft er nog even in als Marek Suchy vlak voor rust met rood van het veld gestuurd, maar na een eigen doelpunt van Robin van Persie vloeit ook de laatste hoop weg. Klaas-Jan Huntelaar en Van Persie weten Petr Cech nog wel te verschalken, maar het is allemaal niet genoeg.

Scoreverloop

Nederland - Tsjechië 2-3

(24. Pavel Kaderabek 0-1, 35. Josef Sural 0-2, 66. Robin van Persie (eigen goal), 70. Klaas Jan-Huntelaar 1-3, 83. Van Persie 2-3)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen