"Deze mag je wel plaatsen onder de noemer Advocaatje"

27 juni 2021 – Het besluit van Frank de Boer om na 57 minuten Donyell Malen naar de kant te halen, zorgt voor onbegrip bij Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en Wesley Sneijder. De aanvaller van PSV werd na de rode kaart van Matthijs de Ligt geslachtofferd door de bondscoach en vervangen door Quincy Promes.

"Deze mag je wel plaatsen onder de noemer Advocaatje"

"Ik vraag mij af…", begint Van der Vaart bij de NOS. "Dan ben je bondscoach en krijg je een rode kaart, dat is gewoon vervelend. Dan breng je Promes, die in mijn ogen misschien vier goede wedstrijden bij Ajax heeft gespeeld, in en haal je je gevaarlijkste man eraf. Zit er niemand op de bank die zegt: zullen we dit wel doen of zullen we Memphis links zetten en Malen in het centrum laten?"

Van der Vaart krijgt bijval van Van Hooijdonk. "Deze mag je wel plaatsen onder de noemer Advocaat", refereert hij aan de de wissel van bondscoach Dick Advocaat op het EK in 2004. Toen werd tegen Tsjechië Arjen Robben naar de kant gehaald en kwam Paul Bosvelt binnen de lijnen. "Hij haalt de gevaarlijkste aanvaller met snelheid eruit. Als je met tien man komt te spelen, moet je counteren en heb je snelheid nodig. Dit is een statuswissel. Als je dan toch een aanvaller eraf wilt halen, dan had hij Memphis eraf moeten halen. Die was slecht en heeft ook geen diepgang."

Theo Janssen zag een 'heel matig' Nederlands elftal tegen Tsjechië. "Vooral in balbezit. Als je zit hoe weinig we creëren, hoe weinig we de vrije mensen vinden en hoe slordig we zijn aan de bal. De sterkhouders van het Nederlands elftal, Memphis en Wjnaldum, heb ik niet gezien", aldus de voormalig middenvelder. Sneijder is het met Janssen eens. "Hoee Wijnaldum het hele toernooi heeft gespeeld, daar heb ik helemaal niks van teruggezien. Je hoopt toch dat de aanvoerder de ploeg bij de hand neemt, maar dat heeft hij vandaag niet gedaan. Niet alleen Wijnaldum viel door de mand. En die wissel… ik had Malen er nooit uit gehaald."

Oranje

gerelateerd