Spanje overleeft doelpuntenfestijn tegen Kroatië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

28 juni 2021 – Spanje heeft Kroatië met 5-3 verslagen in een wedstrijd die zo goed als zeker bestempeld zal worden als 'wedstrijd van het toernooi'. Een ongelooflijke blunder van keeper Unai Simón leek hersteld door drie Spaanse doelpunten, maar in de slotfase sloegen de Kroaten nog twee keer toe. Hierdoor volgde een verlenging, waarin uitgerekend Alvaro Morata de winnende goal scoorde en Mikel Oyarzabal de wedstrijd in het slot gooide.

Spanje overleeft doelpuntenfestijn tegen Kroatië

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

In de openingsfase was het La Furia Roja dat domineerde en de betere kansen creëerde. Koke was heel dicht bij de openingstreffer toen hij na een goede loopactie voor Dominik Livakovic gezet werd, maar de keeper kwam als winnaar uit de strijd. Enkele minuten later zag de keeper aan de overkant, Unai Simón, er toch heel wat minder goed uit. Pedri speelde de bal terug op zijn doelman, die de pass totaal verkeerd inschatte, waarna die in het eigen doel belandde: 1-0. Een sterk begin van Spanje werd zo overschaduwd door deze verschrikkelijke blunder.

De Spanjaarden waren duidelijk op zoek na een snelle gelijkmaker en zette hun spelletje voort. Tot echte kansen kwamen ze echter een lange tijd niet, totdat een hoekschop voor de voeten van Jose Gaya terecht kwam. De linksback, die voor het eerst in de basis mocht beginnen op dit EK, kon tweemaal uithalen en zijn tweede poging eindigde via Livakovic voor de voeten van Pablo Sarabia. Die twijfelde op zijn beurt niet en haalde hard uit, waarmee hij vijf minuten voor rust de gelijkmaker op het bord zette. Daarmee tekende hij ook voor de 1-1 ruststand en was de fout van Simón hersteld.

Ook in het tweede bedrijf was Spanje oppermachtig in balbezit. Kroatië trok zich terug op de eigen helft en gokte op countermogelijkheden. De druk werd ze na een uur spelen echter te groot, toen een voorzet van Ferran Torres op het hoofd van Cesar Azpilicueta belandde. Die faalde niet van dichtbij en zette daarmee de 2-1 op het scorebord. Ook na dit doelpunt bleven de Spanjaarden dominant in balbezit, ondanks dat Kroatië iets meer aandrong en Simón nog een aantal keren reddend op moest treden.

Het overwicht van Spanje werd door Ferran Torres even later benadrukt toen hij een lange bal uitstekend aannam en met een flitsende actie voor de keeper kwam. Deze kans benutte hij eenvoudig en daarmee leek de wedstrijd beslist. Vijf minuten voor tijd zorgde invaller Mislav Orsic echter voor een hectische slotfase door de bal van dichtbij binnen te schieten in een scrimmage. Spanje moest zich voor het eerst terugtrekken op hun eigen helft en Kroatië deed er alles aan om de gelijkmaker te vinden. Diep in de blessuretijd was het Mario Pasalic die de comeback waarmaakte. Hij kopte binnen op een voorzet van Orsic en dus moesten de ploegen de verlenging in.

In de extra tijd golfde het spel op en neer, met grote kansen voor onder andere Andrej Kramaric en Dani Olmo. Na honderd minuten spelen was het uitgerekend Alvaro Morata, 'de man die nooit scoort', die na een voorzet van Olmo kalm bleef en daarna vernietigend de 4-3 binnenknalde. Een euforie ontstond bij de Spaanse spits dat menig voetbalfan kippenvel bezorgde. Die blijdschap werd enkele minuten later verdubbeld toen Mikel Oyarzabal, opnieuw na een pass van Olmo, voor rust ook nog de 5-3 binnenschoof.

Ditmaal kwam Kroatië de achterstand niet meer te boven. De Spanjaarden controleerden de laatste minuten en speelden zo een plekje veilig in de kwartfinale met een zwaarbevochten overwinning. Spanje bevindt zich aan de loodzware kant van het knock-outschema, waardoor de volgende tegenstander Frankrijk of Zwitserland gaat zijn.

Man of the Match: Ferran Torres

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd