Zwitserland stunt en rekent in bizar spektaktelstuk af met Fransen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

28 juni 2021 – Zwitserland heeft ten koste van Frankrijk de kwartfinales van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic zorgde in Boekarest voor een enorme stunt door na strafschoppen af te rekenen met de regerend wereldkampioen. Kylian Mbappé werd de grote schlemiel aan de zijde van de Fransen.

Zwitserland stunt en rekent in bizar spektaktelstuk af met Fransen

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Hoewel Frankrijk als eerste eindigde in de Poule des Doods, wist de ploeg van bondscoach Didier Deschamps niet te overtuigen. Met gelijke spelen tegen Hongarije (1-1) en Portugal (2-2) waren de resultaten minder goed dan verwacht en daarnaast ontstond er veel kritiek op de manier van voetballen van de Franse ploeg. Genoeg reden voor Deschamps om het spelsysteem tegen de Zwitsers te wijzigen. Frankrijk trad aan in een 3-4-1-2 formatie, waarin Adrien Rabiot en Benjamin Pavard als wingbacks fungeerden. De Zwitsers eindigden als derde in poule A en probeerden het Les Blues in diezelfde 3-4-1-2 moeilijk te maken.

Dat lukte de Zwitsers in de openingsfase van het duel heel aardig, in tegenstelling tot de Fransen. De equipe van oefenmeester Deschamps had duidelijk nog niet de automatismen om dominant en aantrekkelijk voetbal te spelen in het nieuwe systeem. Onder leiding van de huidige bondscoach werd dit systeem ook maar drie keer eerder gebruikt. Frankrijk kwam moeizaam door de goed georganiseerde defensie van de bezoekers heen, terwijl Zwitserland in de omschakeling gevaarlijk werd. De opkomende linksback van de Zwitsers, Steven Zuber, blonk in het duel met Turkije al uit met schitterende voorzetten en liet dat maandagavond opnieuw zien.

Na een kwartier spelen bereikte hij targetman Haris Seferovic, die de bal uitstekend binnenkopte: 0-1. De goal viel centrumverdediger Clemént Lenglet aan te rekenen. Hij liet zich als een amateur in de lucht kloppen door de spits van Benfica.

Een flinke tik voor de Fransen, die in de gehele eerste helft géén een schot op doel hadden gelost. Dat had ook te maken met het frivool spelende Zwitserland, dat op het juiste moment piekte. Deschamps liet zijn elftal ook in het vernieuwde systeem niet imponeren, waardoor Frankrijk afhankelijk was van de individuele kwaliteiten van haar sterspelers. Echter liet de Zwitserse achterhoede weinig toe in het eerste bedrijf, waardoor de verrassende 0-1 ruststand een logisch gevolg was.

Na de rust greep een ontevreden Deschamps direct in. De tegenvallende Lenglet moest het veld ruimen ten faveure van Kingsley Coman, waarna het kort daarna helemaal mis leek te gaan voor de thuisploeg. Zuber werd na een domme actie van Pavard gehaakt in het strafschopgebied, waardoor Zwitserland de marge kon verdubbelen. Echter faalde linksback Ricardo Rodriquez vanaf elf meter. Hugo Lloris keerde zijn inzet uitstekend, waardoor hij zijn ploeg in leven hield.

De redding van Lloris leek de Fransen vervolgens vleugels te geven. Een wervelstorm en voetbalshow van vijf minuten zorgde ervoor dat de Fransen in plaats van op 0-2 achterstand, op een 2-1 voorsprong kwamen. Benzema schoot twee minuten na de gemiste strafschop van dichtbij binnen na een goede pass van Kylian Mbappé. De storm van Les Blues, die voor angst in de ogen van de Zwitserse bondscoach Petkovic zorgde, zette vervolgens nog even door. Na een mooie actie van Antoine Griezmann was het opnieuw Benzema die het net vond: 2-1. Een enorme explosie van vreugde bij de Franse supporters in de Arena National was het gevolg.

De storm ging daarna liggen, maar de Zwitsers kregen nog een tik te verwerken. Een magistraal afstandsschot van Pogba zorgde voor de derde Franse treffer, waarmee de uitblinkende middenvelder de wedstrijd leek te beslissen. Althans, daar leek het op vanwege het spelbeeld in de tweede helft. De Zwitsers gaven echter niet op. Opnieuw was het Seferovic die in de lucht boven de Franse defensie uitstak en binnen kon koppen: 3-2. Vervolgens gebeurde hetgeen wat niemand in Boekarest nog verwachtte. Een déjà vu van de wedstrijd eerder op deze avond, tussen Kroatië en Spanje: Zwitserland kwam in de absolute slotfase tot 3-3, na een uitstekende goal van invaller Mario Gavranovic, waardoor er een verlenging van pas moet komen.

In de verlenging golfde het spel op en neer, maar grote kansen bleven uit. Het zinderende duel leverde veel pijntjes op in de verlenging. Onder meer de uitblinkende Benzema moest het veld verlaten vanwege een blessure. Er werden er in tegenstelling tot het tweede bedrijf weinig kansen gecreëerd. Beide ploegen wilde vooral geen ruimte weggeven, waardoor er een strafschoppenserie van pas moest komen. De Zwitsers bleken daar het sterkst in te zijn: 5-4. Mbappé faalde als enige vanaf elf meter.

Man of the Match: Yann Sommer

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd