Zwitserland stunt en rekent in bizar spektaktelstuk af met Fransen

28 juni 2021, 23:47   Bijgewerkt: 29 juni 2021, 00:03

Zwitserland heeft ten koste van Frankrijk de kwartfinales van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic zorgde in Boekarest voor een enorme stunt door na strafschoppen af te rekenen met de regerend wereldkampioen. Kylian Mbappé werd de grote schlemiel aan de zijde van de Fransen.

Hoewel Frankrijk als eerste eindigde in de Poule des Doods, wist de ploeg van bondscoach Didier Deschamps niet te overtuigen. Met gelijke spelen tegen Hongarije (1-1) en Portugal (2-2) waren de resultaten minder goed dan verwacht en daarnaast ontstond er veel kritiek op de manier van voetballen van de Franse ploeg. Genoeg reden voor Deschamps om het spelsysteem tegen de Zwitsers te wijzigen. Frankrijk trad aan in een 3-4-1-2 formatie, waarin Adrien Rabiot en Benjamin Pavard als wingbacks fungeerden. De Zwitsers eindigden als derde in poule A en probeerden het Les Blues in diezelfde 3-4-1-2 moeilijk te maken.

Na een kwartier spelen bereikte hij targetman Haris Seferovic, die de bal uitstekend binnenkopte: 0-1. De goal viel centrumverdediger Clemént Lenglet aan te rekenen. Hij liet zich als een amateur in de lucht kloppen door de spits van Benfica.

Een flinke tik voor de Fransen, die in de gehele eerste helft géén een schot op doel hadden gelost. Dat had ook te maken met het frivool spelende Zwitserland, dat op het juiste moment piekte. Deschamps liet zijn elftal ook in het vernieuwde systeem niet imponeren, waardoor Frankrijk afhankelijk was van de individuele kwaliteiten van haar sterspelers. Echter liet de Zwitserse achterhoede weinig toe in het eerste bedrijf, waardoor de verrassende 0-1 ruststand een logisch gevolg was.

Na de rust greep een ontevreden Deschamps direct in. De tegenvallende Lenglet moest het veld ruimen ten faveure van Kingsley Coman, waarna het kort daarna helemaal mis leek te gaan voor de thuisploeg. Zuber werd na een domme actie van Pavard gehaakt in het strafschopgebied, waardoor Zwitserland de marge kon verdubbelen. Echter faalde linksback Ricardo Rodriquez vanaf elf meter. Hugo Lloris keerde zijn inzet uitstekend, waardoor hij zijn ploeg in leven hield.

De redding van Lloris leek de Fransen vervolgens vleugels te geven. Een wervelstorm en voetbalshow van vijf minuten zorgde ervoor dat de Fransen in plaats van op 0-2 achterstand, op een 2-1 voorsprong kwamen. Benzema schoot twee minuten na de gemiste strafschop van dichtbij binnen na een goede pass van Kylian Mbappé. De storm van Les Blues, die voor angst in de ogen van de Zwitserse bondscoach Petkovic zorgde, zette vervolgens nog even door. Na een mooie actie van Antoine Griezmann was het opnieuw Benzema die het net vond: 2-1. Een enorme explosie van vreugde bij de Franse supporters in de Arena National was het gevolg.

In de verlenging golfde het spel op en neer, maar grote kansen bleven uit. Het zinderende duel leverde veel pijntjes op in de verlenging. Onder meer de uitblinkende Benzema moest het veld verlaten vanwege een blessure. Er werden er in tegenstelling tot het tweede bedrijf weinig kansen gecreëerd. Beide ploegen wilde vooral geen ruimte weggeven, waardoor er een strafschoppenserie van pas moest komen. De Zwitsers bleken daar het sterkst in te zijn: 5-4. Mbappé faalde als enige vanaf elf meter.

Man of the Match: Yann Sommer

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen