Zwitserland uitgeschakeld na zenuwslopende penalty's

2 juli 2021, 20:48   Bijgewerkt: 2 juli 2021, 23:03

Spanje heeft vrijdagavond het eerste ticket voor de halve finales van het EK bemachtigd. Erg soepel ging dat niet, het kreeg de tien man van Zwitserland pas na verlenging op de knieën. Remo Freuler kreeg namelijk een discutabele rode kaart in minuut 77, waardoor het sterkere Zwitserland weer voornamelijk in de verdediging moest. Spanje creëerde ook tegen de tien man nauwelijks kansen en dus kwam er een penaltyserie aan te pas. Daarin miste Zwitserland er drie, Spanje twee.

Vier dagen na de slijtageslagen die Zwitserland en Spanje hadden doorstaan, moesten ze nu aan de bak in de kwartfinale. Spanje had die bereikt door na verlenging met Kroatië af te rekenen (3-5) terwijl Zwitserland de penalty's beter nam dan Frankrijk (4-5). Daarmee hadden ze een ticket voor deze kwartfinale verdiend en stonden ze op de rand van een halve finale, tegen België of Italië.

In deze kwartfinale moest Zwitserland het stellen zonder aanvoerder Granit Xhaka, die net als veel teamgenoten een gele kaart pakte tegen Frankrijk en daardoor geschorst was. Zijn vervanger was Denis Zakaria. De middenvelder van Borussia Mönchengladbach wilde die Xhaka natuurlijk zo goed mogelijk vervangen, maar eiste in de eerste helft op ongelukkige wijze een hoofdrol op. Al na krap acht minuten veranderde hij een schot van Jordi Alba zodanig van richting, dat keeper Yann Sommer kansloos was en de bal in het doel ging: 0-1.

Geen fijn begin dus voor de Zwitsers, en dat werd nog erger toen spits Breel-Donald Embolo met een hamstringblessure naar de kant moest. De pijn schoot erin na een fel duel op de achterlijn waarmee hij een corner verdiende. Dat was een van de vele corners die Zwitserland nog kreeg in de eerste helft, en waaruit het ook twee keer kopte. Beide kopballen gingen echter over, in een periode waarin Zwitserland sterker werd. Spanje had het eerste deel van de eerste helft gedomineerd, maar was na de eigen goal van Zakaria niet veel verder gekomen dan een kopbal van Cesar Azpilicueta in de handen van Sommer.

Spanje zakte na rust nog verder weg, terwijl Zwitserland sterker en sterker werd. Een logisch gevolg was daarom de 1-1 halverwege de tweede helft. De treffer riep Spanje over zichzelf af en het stond ook niet bepaald lekker te verdedigen voorafgaande aan de goal. Een pass belandde in de kluts bij twee Spaanse verdedigers, waarna Remo Freuler oppikte. Hij bewaarde het overzicht en bracht de meegelopen Xherdan Shaqiri in stelling. Met een rolletje passeerde de speler van Liverpool-doelman Unai Simón. De keeper had even daarvoor al een puntertje van Steven Zuber gekeerd en Zakaria naast zien koppen.

Zwitserland dacht door te gaan pakken na die goal, maar kreeg een minuut of tien voor tijd een enorme domper te verwerken. Freuler kreeg de rode kaart voorgeschoteld nadat hij er met twee benen in ging. Hoewel hij de benen laag hield en de bal ook speelde, trok arbiter Michael Oliver rood en kon Freuler vertrekken. Zo zat Spanje, dat in al tijd die nog niets had afgedwongen, opeens weer in een zetel.

Pas in de verlenging leek Spanje de man-meer-situatie te gaan uitbuiten. Toen pas voerde het de druk echt op en kreeg Zwitserland het moeilijk. In het restant van de tweede helft was daar geen sprake van geweest, Zwitserland bleef daarin vrij eenvoudig overeind. De eerste kansen van Spanje dienden zich al snel aan: Invaller Gerard Moreno werkte de bal naast bij een voorzet van Alba, die stuitte even later op Sommer en Moreno overkwam hetzelfde bij een bal die achter de verdediging van Zwitserland viel. Later greep Sommer nog een paar keer in en zo slaagde hij erin om Zwitserland naar de strafschoppen te slepen.

In de strafschoppenserie tegen Frankrijk werd Sommer de held door de penalty van Kylian Mbappé te keren en ook nu pakte hij er een. Toch was dat niet genoeg, want hij zag met lede ogen aan hoe zijn teamgenoten er drie misten. Fabian Schär, Manuel Akanji en Ruben Vargas kregen hun penalty er niet in, twee werden gestopt door Simón en Vargas schoot over. De beslissende was voor Mikel Oyarzabal, en hij schoot Spanje naar de kwartfinales. Daarin treft het Italië of België.

Man of the match: Unai Simón.