Favoriet Italië ontneemt 'gouden generatie' België laatste illusie

2 juli 2021, 23:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Italië heeft zich net als Spanje geplaatst voor de halve finale van het EK. In het duel met België werd met 2-1 gewonnen na doelpunten van Nicola Barella, Lorenzo Insigne en Romelu Lukaku. Zo kan Italië zich opmaken voor wederom een grote wedstrijd, nu tegen Spanje, en moet de 'gouden generatie' van België er serieus voor vrezen dat het nooit een grote prijs zal pakken.

In traditioneel opzicht is de kwartfinale vaak de ronde waar de kopgroep is uitgedund tot een select gezelschap aan grote kanonnen. Veel van de kopmannen waren dit EK echter al tegen het asfalt gegaan, waardoor slechts enkele favorieten overbleven. De twee kandidaten met de grootste titelaspiraties, stonden vrijdagavond ook nog eens tegenover elkaar: het onverslaanbare Italië en de gouden generatie van België.

31 wedstrijden op rij niet verliezen, het lijkt alleen te kunnen in een weekendje FIFA tegen je kleine broertje, maar de manschappen van Roberto Mancini bewezen dat je dat onoverwinnelijkheid niet alleen voorkomt in utopische romans. Twaalf wedstrijden op rij werden winnend afgesloten en daarbij werd geen enkel tegendoelpunt in de reguliere speeltijd geïncasseerd. Alleen de Oostenrijkers scoorden vorige wedstrijd in de verlenging.

Al vrij snel leek Italië door te gaan waar het dit toernooi mee bezig was toen Leonardo Bonucci de score opende. Bij de scherpe vrije trap stond zijn kompaan Giorgio Chiellini echter hinderlijk buitenspel, waardoor de treffer niet doorging. Vervolgens werd het centrale duo tweemaal zeer noodzakelijk bijgestaan door Gianluigi Donnarumma, die met twee wereldreflexen liet zien waarom hij mondiaal transfertarget nummer één is deze zomer.

Dat was echter niet het moment waarover maandagmorgen bij het koffieapparaat gesproken zal worden. Dat was namelijk de manier waarop België voor rust plotseling nog terugkwam in de wedstrijd. De scheidsrechter had een heel licht duwtje van Giovanni di Lorenzo op Jérémy Doku bestraft met een penalty, waardoor Lukaku de aansluitingstreffer binnenschoot. Waar zijn avond op dat moment nog hoopgevend was, werd het uiteindelijk een soort horrorfilm. De Belgen hadden moeite om tot grote kansen te komen, maar na een ruim uur kreeg Lukaku een niet te missen kans, die hij toch om zeep hielp.

Man of the Match: Lorenzo Insigne

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen