Ten Cate niet beschikbaar voor Oranje: "Er is te veel gebeurd"

3 juli 2021, 14:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Henk ten Cate wordt in elk geval niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De 66-jarige oefenmeester maakt in een interview in De Telegraaf bekend dat hij niet beschikbaar is. De KNVB mag hem wel bellen, maar alleen om excuses aan te bieden voor wat er in 2017 is gebeurd.

"Nico-Jan mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen", vertelt Ten Cate, die een paar jaren geleden de toezegging kreeg om de opvolger van Danny Blind te worden. De KNVB koos uiteindelijk voor Dick Advocaat en probeerde Ten Cate vervolgens weg te zetten als leugenaar.

"Het feit dat Martijn Krabbendam van Voetbal International hier was en alles heeft gehoord, heeft mijn kop gered. Op een persconferentie hebben Van Breukelen en Jean-Paul Decossaux me proberen te kielhalen. Dat is ze niet gelukt", aldus Ten Cate, die nooit iets uit Zeist hoorde. "Dat is niet echt koninklijk en neem ik de huidige leiding kwalijk, want de betrokkenen weten hoe het zit. De hele affaire heeft Van Breukelen namelijk de kop gekost. Dat betreur ik overigens."

Lees ookNOS: Nog twee kandidaten niet beschikbaar voor Oranje

De opvolger van Frank de Boer zal Ten Cate niet worden. "Er is gewoon te veel gebeurd. Daar stap ik niet zomaar overheen", zegt de trainer, die zich ook schatplichtig voelt aan Al-Wahda, zijn spelers en staf. "Het heeft mijn ego gestreeld dat veel mensen er heel positief in staan als ik bondscoach zou worden en dat mijn naam veelvuldig is genoemd door de voetbalkenners. Ze vinden me op dit moment de ideale man. En in een groot deel kan ik me ook wel vinden. Ik heb de ervaring, de autoriteit en zou het qua tactiek op de Nederlandse manier doen. Daarnaast zou ik het goed met de spelers kunnen vinden. Ik heb altijd een prima band gehad met het overgrote deel van mijn selectie."

Over de Oranje-selectie is Ten Cate overigens positief. "Het lijkt me echt een geweldige groep om mee te werken. Eentje met heel veel talent en kwaliteit, waar écht iets heel moois van is te maken. Ik denk dat elke trainer dit materiaal graag tot zijn beschikking zou hebben. Met de juiste spelers op de goede plaats en voetbal volgens de Hollandse School kan er volgend jaar op het WK een geweldig team staan, echt een kanshebber voor eremetaal."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen