Engeland houdt EK-droom in leven na ruime zege op Oekraïne

3 juli 2021, 22:57

Engeland is nog altijd in de race voor zijn eerste EK-titel in de historie. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate won in Rome met 0-4 van Oekraïne, dat eerder dit toernooi nog derde werd in de groep van Oranje. De Engelsen sloegen in het Stadio Olimpico zowel in de eerste als in de tweede helft vroeg toe en treffen nu Denemarken in de halve finale.

Engeland kwam dit EK vooralsnog veel in het nieuws omdat Southgate vrij verdedigend speelt. Tegen Oekraïne besloot hij echter iets aanvallender voor de dag te komen. Jadon Sancho zag een fraaie week beloond worden met zijn eerste basisplaats van het toernooi. Toch begonnen grote namen als Marcus Rashford, Phil Foden en Jack Grealish andermaal op de reservebank. Dat gold ook voor aanvaller Artem Dovbyk, die Oekraïne eerder deze week diep in de verlenging nog naar een overwinning tegen Zweden schoot.

Oekraïne rook zijn kans en besloot wat brutaler voor de dag te komen na de vroege tegenslag. Jordan Pickford moest ineens optreden op een lage schuiver van Roman Yaremchuk en zag dat zijn defensie meerdere keren goed ingreep. Aan de andere kant kon Bushchan een snoeiharde pegel van Declan Rice ternauwernood uit zijn doel boksen en verdween een kopbal van Kane hoog over. Het slotakkoord van de eerste helft was weer voor de ploeg van Andriy Shevchenko. Mykola Shaparenko nam de bal in de slotfase nog op zijn slof, maar zijn poging verdween naast.

Ook na de rust sloeg Engeland razendsnel toe. Na een overtreding op Kane slingerde Luke Shaw de vrije trap uitstekend voor het doel, waar Harry Maguire snoeihard de 0-2 tegen de touwen kopte. Drie minuten later was de wedstrijd al beslist. Opnieuw verzorgde Shaw een uitstekende voorzet, die dit keer op waarde werd geschat door Kane. De spits maakte er 0-3 van door de bal door de benen van Bushchan te koppen. Daarmee was het verzet van het team van Shevchenko gebroken en ging Engeland op een rustig tempo op jacht naar een nog grotere overwinning.

In de slotfase vonden beide ploegen het wel prima en waren er in Rome geen gevaarlijke momenten meer te zien. Engeland reist nu terug naar Londen, waar het de eerste vier wedstrijden van dit EK al speelde. Woensdagavond (21.00 uur) wacht daar op Wembley de halve finale tegen het verrassende Denemarken.

Man of the Match: Harry Kane

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen