UEFA start onderzoek naar nieuw regenboog-incident in Bakoe

3 juli 2021, 23:55

Het blijft een gevoelig onderwerp op dit Europees kampioenschap: de regenbooguitingen. De regenboog staat symbool voor de diversiteit binnen de samenleving, maar de UEFA houdt stellig vast aan de eigen regelgeving. Er staat namelijk in de reglementen dat het verboden is om tijdens het toernooi politieke uitingen te doen. Daardoor moesten ook Deense supporters hun vlag inleveren.

Eerder dit toernooi speelde Manuel Neuer al met een regenboogaanvoerdersband om een statement te maken tegen de wetgeving in Hongarije, waarmee Duitsland in de poule zat. Viktor Orban heeft namelijk een wet doorgevoerd, die het verbiedt om homoseksualiteit onder Hongaarse jeugd onder de aandacht te brengen. In navolging daarvan wilde de Allianz Arena, waar Duitsland-Hongarije gespeeld zou worden, de kleuren van het stadion veranderen in de regenboogkleuren.

Daar werd echter een stokje voor gestoken door de UEFA, die dus graag wil voorkomen dat er politieke uitingen worden gedaan. In de kwartfinale van het EK stonden Denemarken en Tsjechië tegenover elkaar en ook daar was de regenboogvlag veelvuldig te zien. In het Azerbeidzjaanse Bakoe werd dit echter ook niet toegestaan, waardoor de stewards de regenboogvlag van de Deense supporters innam.

Lees ook: Ophef om regenboogband Neuer

Ook Nederlanders kregen hiermee te maken. Tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië mocht de regenboogvlag niet mee naar binnen, maar ook op het Oranjeplein was dat al niet toegestaan. Enkele fans probeerden dat toch, maar de vlag werd direct ingenomen. Zo blijft het verhaal nog wel even doorsudderen, maar is het in ieder geval positief dat het zoveel aandacht krijgt.

Update:

De UEFA heeft inmiddels te kennen gegeven dat het een onderzoek zal starten naar het incident. In een verklaring geeft het nadere toelichting. 'De UEFA heeft nooit stewards in Bakoe of enig ander stadion opgedragen om regenboogvlaggen in beslag te nemen. De eerste informatie die we hebben is dat de supporter in kwestie erg dronken was en dat sommige lokale supporters agressief tegen hem begonnen te worden. De lokale stewards grepen in en lieten deze supporter ondanks zijn toestand bij de wedstrijd blijven.'

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen