Uilenberg: Van Boekel mocht als VAR niet ingrijpen bij Makkelie

8 juli 2021, 17:45

Volgens Jaap Uilenberg mocht VAR Pol van Boekel niet ingrijpen bij de penalty voor Engeland. "De richtlijn is nu dat er niet mag worden ingegrepen als er enige vorm van contact is. En je ziet dat dit er is", verduidelijkt de voormalig scheidsrechtersbaas van de KNVB. Daarom beoordeelt Uilenberg, die tevens coach is van Makkelie, de beslissing van zijn pupil niet als een fout.

Uilenberg had wel liever gezien dat Makkelie niet had gefloten voor het voorzichtige contact tussen Raheem Sterling en Joakim Maehle. "Als het in heel Europa over dat moment gaat, moet je niet volhouden dat het een honderd procent penalty was. En dat doet Danny ook vast niet, want als er iemand enorm zelfkritisch is, dan is hij het", laat Uilenberg weten aan De Telegraaf. "De voormalige Duitse scheidsrechter Manuel Gräfe zei het wat mij betreft uitstekend bij de ZDF. Het beste was geweest om niet te fluiten. Als het dan tóch een duidelijke strafschop is, komt de VAR wel op de lijn."

Lees ook: Volop onbegrip over Makkelie: "VAR laat hem in de steek"

Naar aanleiding van gisteren (woensdag) zou de UEFA de VAR-instructies moeten aanpassen, vindt Uilenberg. "De belangen zijn zó groot en je weet in de verlenging bijna zeker dat zulke beslissingen bepalend zijn. Ik denk dat elke scheidsrechter blij zou zijn met een tweede kans. Dus ik zou zeggen: roep hem naar het scherm, laat hem de situatie nog eens rustig bekijken en vervolgens een definitief besluit nemen. Ik vermoed dat Danny het contact te licht had gevonden. Zeker op grote toernooien zou ik er voorstander van zijn de VAR bij zulke cruciale beslismomenten de mogelijkheid te geven om de scheidsrechter naar de kant te halen."

Volgens Uilenberg kan een scheidsrechter het in zo'n situatie nooit goed doen. "Omdat de knie de kuit wel raakt. Laat hij doorspelen, dan vallen zestig miljoen Engelsen over hem heen. Danny stond perfect gepositioneerd, constateerde het contact en voor hem was het een overduidelijke strafschop. Het is frustrerend dat hij niet kon en mocht worden geholpen. Dan sta je er als scheidsrechter echt alleen voor. En dat is doodzonde, want hij floot echt een prima wedstrijd."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen