Waarom FC Barcelona financieel aan zulke strenge regels vast zit

9 juli 2021, 13:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Barcelona zit financieel in een uiterst moeilijk pakket. Dat heeft vooral te maken met de gevolgen van de coronacrisis, maar de Catalaanse grootmacht heeft ook grote problemen met de regelgeving van La Liga. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde spelers, zoals Memphis Depay, niet in actie mogen komen volgend seizoen, omdat niet aan bepaalde regels wordt voldaan. Hoe zit dat precies?

Anders dan in veel andere competities kijkt La Liga op voorhand al naar de financiële situatie van een club. Daarbij is het sterke voordeel dat grote tekorten deels voorkomen kunnen worden. Elke club in de Primera Division levert een overzicht van de inkomsten en uitgaven van dat seizoen aan. Op basis daarvan wordt een bepaald budget gegeven aan elke club van de hoogste twee niveaus. Dat bedrag is gebaseerd op de aangeleverde documenten als het gaat om sponsordeals, tv-gelden, verwachte inkomsten en loonuitgaven, maar ook over het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Op het moment dat een speler een x-bedrag kost, wordt dat afgetrokken van het budget, waardoor er vervolgens minder te besteden is. Normaliter was dat geen enkel probleem, omdat de Catalanen voor de coronacrisis de club waren met de meeste omzet en op een budget van boven de zeshonderd miljoen euro zaten. De club nam weliswaar veel financiële risico's, maar de inkomsten waren altijd gigantisch. Tot de coronacrisis kwam en de club opeens zo'n dertig procent van de inkomsten verloor en ook in budget ver terugging: begin vorig jaar zat FC Barcelona op 382, maar later daalde dat ook nog naar 340 miljoen.

Daar moet alles van betaald worden, van de spelerssalarissen tot aan de transferuitgaven, ook nog eens in de wetenschap dat de Catalanen voor de coronacrisis nog op zo'n 500 miljoen euro aan alleen al loonuitgaven zaten. Er moest enorm worden gesnoeid in de salarissen, spelers leverden in en in alles rondom de club werd gedwongen om terug te gaan in uitgaven. Dat is grotendeels gebeurd, maar dat proces is - mede door de transfervrije komst van diverse spelers - nog lang niet afgerond en zal verder uitgezet moeten worden. 

Waarom heeft de competitie dit ingevoerd? Dat heeft alles te maken met het wanbeleid dat jarenlang gevoerd werd door heel veel Spaanse clubs, die miljardenschulden hadden. Dit systeem is dan ook door de clubs zelf ingevoerd, om grote financiële problemen te voorkomen in de toekomst. Daardoor is de kans zeer klein dat La Liga-baas Javier Tebas een oogje dichtknijpt om toch eenmalig toe te staan: hij voert het beleid alleen uit. Joan Laporta deed wel een verzoek om voor Lionel Messi een uitzondering te maken, maar dat lijkt niet te lukken. 

Lees ook: 'FC Barcelona mag Messi en Memphis vooralsnog niet inschrijven'

Het kan dus zijn dat FC Barcelona spelers als Memphis Depay, Eric García en zelfs Lionel Messi niet kan inschrijven voor La Liga, maar wel kan laten spelen in de Champions League. De specifieke regels gelden namelijk alleen voor de Spaanse competitie, dat niet toestaat om spelers in te schrijven die niet binnen het budget passen. Krijgt Laporta alles financieel op orde of worden de strenge regels ook hem fataal? 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen