Dit staat Oranje te wachten op de Olympische Spelen

21 juli 2021 – Ze moesten er een extra jaar op wachten en ook dit voorjaar bidden dat de Olympische Spelen door zouden gaan, maar vanaf woensdag is het zover. Dan beginnen de Oranje Leeuwinnen aan hun allereerste jacht op olympisch goud. Dat doen ze terwijl bondscoach Sarina Wiegman voor de laatste keer met de scepter zwaait. Een voorbeschouwing op de route naar de gouden medaille en op wat het derde succes onder Wiegman moet worden.

Dit staat Oranje te wachten op de Olympische Spelen

De tegenstanders in de groepsfase
Over geluk met de loting heeft Oranje niets te klagen, want de Leeuwinnen zijn op papier in de zwakste groep ingedeeld. In groep F neemt Nederland het op tegen Brazilië (7), China (15) en Zambia (104). Het eerste duel is met Zambia op woensdag 21 juli. Van dat land is weinig bekend, behalve dat het op de FIFA-ranking het laagst klasseerde land is van alle twaalf deelnemers en bovendien pas het twaalfde Afrikaanse land is op diezelfde ranking. Tel daarbij op dat naast de nummers één en twee ook twee van de beste nummers drie doorgaan en het zou Oranje-onwaardig zijn als de Leeuwinnen deze groep niet doorkomen.

Na Zambia volgen voor het achttienkoppige team van Wiegman wedstrijden tegen Brazilië (zaterdag 24 juli) en China (dinsdag 27 juli). Qua resultaten zijn de landen de afgelopen jaren goed met elkaar te vergelijken: op eindtoernooien laten ze weinig zien. China kwam op de laatste twee WK's niet tot de kwartfinale en strandde op de Spelen in Brazilië in 2016 net als het gastland in de kwartfinales. Oranje won pas twee confrontaties met China, beide waren vriendschappelijke duels. En wie Brazilië zegt, zegt Marta en Formiga. Zij maken al jaren deel uit van de Braziliaanse selectie. Formiga is zelfs al 43 (!) jaar. In hun jongere jaren behaalden ze brons op het WK van 1999 en twee keer de zilveren medaille op de Spelen (2004 en 2008). Maar net als China is Brazilië de laatste jaren geen topploeg meer, hooguit een potentiële bananenschil.

Altijd weer de Verenigde Staten
Fans van de Oranje Leeuwinnen herinneren zich de WK-finale van 2019 nog goed. Alleenheerser Amerika was daarin met 2-0 te sterk voor Nederland, door doelpunten van Megan Rapinoe en Rose Lavell. En natuurlijk zijn de Verenigde Staten er op de Spelen ook weer bij. Nu Duitsland en Frankrijk, de nummers twee en drie van de FIFA-ranking ontbreken, zijn de VS nog meer favoriet dan normaal om de volgende gouden plak aan hun overvolle prijzenkast toe te voegen. Met al vier WK-titels en vier keer olympisch goud is de vraag: wie stopt Team USA af? En wanneer kan Oranje de ploeg van Vlatko Andonovski, die sinds oktober 2019 aan het roer staat, eigenlijk treffen?

Overleeft Oranje de groepsfase als winnaar en worden ook de Amerikaanse vrouwen eerste in hun poule, dan staan Nederland en de Verenigde Staten pas op 6 augustus in de finale tegenover elkaar. Hoewel de VS in de relatief zware poule G zijn ingedeeld - ze treffen Zweden (5), Australië (9) en Nieuw-Zeeland (22) - lijkt het toch waarschijnlijk dat het sterrenensemble 'gewoon' groepswinnaar wordt. Gebeurt dat onverhoopt niet, eindigen de VS als tweede en wordt Oranje wel eerste, dan is de kwartfinale (1F – 2G) al meteen het decor voor de herhaling van de WK-finale van 2019. In alle andere gevallen is het gevecht om het goud dus het strijdtoneel voor Nederland - Team USA.

Uitgaande van het scenario dat de VS en de Oranje Leeuwinnen bovenaan in hun groep eindigen, dan treft de regerend Europees kampioen allereerst de nummer twee van groep G in de kwartfinales op vrijdag 30 juli en in de halve finales (maandag 2 augustus) de winnaar van het duel tussen 2E en 2F. Een mogelijke route naar de finale gaat in dit geval via allemaal oude bekende van het WK 2019: 2G is hoogstwaarschijnlijk Zweden, waar Oranje in de halve finale na verlenging met 1-0 van won, terwijl Canada en Japan (tegenstanders in groepsfase en achtste finale) samen met Engeland en Chili gaan uitmaken wie er doorgaan in poule E.

Kortom, na de groepsfase gaat het er pas echt om spannen. Het wordt hoe dan ook een loodzware opgave om met een medaille huiswaarts te keren. Op het WK in Frankrijk bleven de Oranje Leeuwinnen zo nu en dan met wat kunst- en vliegwerk overeind en waren er fans ter ondersteuning. In Japan zal het toch echt helemaal uit de vrouwen zelf moeten komen. Gaat er een medaille mee terug, dan is dat na de Europese titel en de tweede plaats op het WK de kers op de taart van alle prestaties van Wiegman met dit Nederlands vrouwenelftal.

Door: Alex Devilee

Eredivisie

gerelateerd