"Ik hoop niet dat Fraser is uitgekozen omdat hij een kleurtje heeft"

21 juli 2021 – Louis van Gaal wil Henk Fraser als zijn rechterhand bij het Nederlands elftal. De trainer van Sparta gaat het assistentschap van Oranje combineren met zijn werk bij de Rotterdamse club. Henk ten Cate en Mo Allach zijn positief over de oefenmeester.

"Ik hoop niet dat Fraser is uitgekozen omdat hij een kleurtje heeft"

"Als technisch manager van de KNVB heb ik Henk als assistent-coach bij Jong Oranje gehaald. Het vakmanschap dat hij daar etaleerde, was een reden om hem later naar Vitesse te halen", vertelt Allach, die succesvol met Fraser samenwerkte bij Vitesse. Fraser won in Arnhem de KNVB Beker, de enige prijs uit de clubgeschiedenis. "Zijn visie op het spel is uitstekend. Henk heeft door de jaren heen bewezen dat zijn opbouw naar het seizoen werkt, is altijd goed voorbereid en ik vind hem tactisch sterk."

Ten Cate is in De Telegraaf ook lovend over Fraser. "Overal waar hij werkt, haalt hij prima resultaten en is het rustig. Er hangt een heel goede sfeer om hem heen. Fraser heeft een enorm groot empathisch vermogen. Het vak van trainer bestaat voor dertig procent uit tactiek en voor zeventig procent uit de omgang met de spelers. Die warme band met de groep zit bij Henk ook zeker goed."

"Ik hoop wel van ganser harte dat Fraser op basis van zijn kwaliteiten is uitgekozen en niét omdat hij een kleurtje heeft. Dat zou een enorme diskwalificatie zijn, maar kan ik me in het geval van Henk niet voorstellen. Ik vind hem in potentie echt een toptrainer", aldus de voormalig trainer van Ajax, FC Barcelona en Chelsea. Allach sluit zich bij de woorden van Ten Cate aan. "Begrijp me goed: ik vind diversiteit ook belangrijk. Maar ik vind dat de commissie Mijnals, die veelzijdigheid binnen de KNVB nastreeft, niet het vertrekpunt moet zijn. De kwaliteit is leidend. En bij Henk is dat zeker het geval."

Oranje

gerelateerd