Oranje Leeuwinnen halen dubbele cijfers bij debuut op Spelen

21 juli 2021 – In de allereerste wedstrijd op de Olympische Spelen ooit hebben de Oranje Leeuwinnen de dubbele cijfers gehaald. Een veel zwakker Zambia werd met maar liefst 3-10 aan de kant geschoven. Vivianne Miedema nam de meeste treffers voor haar rekening, de all-time topscorer maakte er vier. De op een na meest trefzekere was Barbara Banda namens Zambia, met drie goals. Zij gaf de Leeuwinnen en bondscoach Sarina Wiegman flink wat huiswerk mee.

Oranje Leeuwinnen halen dubbele cijfers bij debuut op Spelen

Zonder de geblesseerd weggevallen Sherida Spitse begonnen de Leeuwinnen om 13.00 uur Nederlandse tijd aan hun eerste olympisch avontuur. Het is daarbij het laatste kunstje van succescoach Wiegman, die na de Spelen overstapt naar Engeland. Als vervanger van Spitse wees ze Shanice van de Sanden aan, die als rechtsbuiten werd geposteerd. Jill Roord zakte daardoor een linie en Jackie Groenen was de middenvelder die op de plek van Spitse ging spelen.

Het ontbreken van Spitse was voor de Oranje-vrouwen in Japan op kwalitatief gebied geen probleem tegen Zambia. Het krachtsverschil was namelijk zo groot, dat Oranje na 45 minuten al zes keer had gescoord. Van de Sanden maakte op aangeven van Roord de 1-6, Lieke Martens scoorde twee keer en Miedema tekende voor drie treffers. Bijna al deze doelpunten kwamen voort uit hoge ballen van achteruit, die achter de verdediging van Zambia vielen. De achterste linie van de Afrikaansen stond hoog, terwijl de buitenspelval niet werkte. Daar profiteerde Nederland keer op keer van.

Bij de eerste van Miedema ging er echter nog veel meer mis: keepster Hazel Nali poogde een hoge pass weg te koppen, maar schampte de bal alleen maar. Daardoor nam Miedema het balbezit over en kon ze zo doorlopen richting het doel voor de 0-1. Nali was daardoor de schlemiel, maar was niet de enige keepster die de fout in ging. Aan de overkant was het Sari van Veenendaal die er bij de 1-3 niet lekker uit zag. Ze greep eigenlijk niet in bij een pass die nét buiten haar strafschopgebied viel en zag hoe Banda de bal in het lege goal schoot.

Zo had de smaakmaakster van de Zambiaansen haar doelpunt te pakken, alle aanvallen van Zambia verliepen via haar. En dat waren er best wel wat. Nederland had minstens nog twee tegendoelpunten kunnen hebben, ware het niet dat er van binnen de zestien steeds niet goed gemikt werd op het doel van Van Veenendaal. Daarnaast kwam Oranje goed weg toen een schot van Chanda via de lat over ging. Over de achterhoede kon bondscoach Wiegman dus zeker niet tevreden zijn, maar wel over de productie voorin. In dit tempo zouden de dubbele cijfers worden gehaald.

Het duurde even voordat de doelpunten kwamen na rust, in het eerste kwartier was Oranje een beetje zoekende. Precies op het uur mocht het telraam er weer bij gepakt worden, want Miedema liet de 1-7 noteren. Het was meteen haar laatste actie, de topscorer van Oranje (77 in 97 interlands) werd vervangen door Lineth Beerensteyn. De reservespits kreeg direct twee kansen om haar totaal van twaalf op te schroeven, maar miste beide mogelijkheden. Later scoorde ze wel na een fout in de Zambiaanse verdediging. Het was de 1-9, omdat Roord snel na de goal van Miedema met een mooie solo voor de 1-8 had gezorgd.

De tiende treffer kwam er uiteindelijk, in een fase waarin nog veel meer doelpunten vielen. Nederland juichte nadat Victoria Pelova de 1 en de 0 op het bord zette, maar kon bij zichzelf te rade gaan toen Zambia via Banda binnen een tijdsbestek van ongeveer twee minuten tweemaal scoorde. Eenmaal omspeelde ze Van Veenendaal en trof ze doel vanuit een moeilijke hoek, de andere keer schoot ze uitstekend raak.

Daarmee waren de doelpunten op, en eindigde de wedstrijd in 3-10. Oranje kan tevreden zijn met de doelpunten, maar er is ook werk aan de winkel. Tegen sterkere tegenstanders, zoals Brazilië komende zaterdag, zal de verdediging de zaakjes beter op orde moeten hebben.

Opstelling en beoordelingen Nederland:
Sari van Veenendaal 4.5, Dominique Janssen 5, Stefanie van der Gragt 6 (61. Lynn Wilms 6), Aniek Nouwen 6 (86. Aniek Nouwen -), Merel van Dongen 5, Jackie Groenen 5, Daniëlle van de Donk 7 (71. Victoria Pelova -), Jill Roord 7, Shanice van de Sanden 6.5 (71. Renate Jansen -), Vivianne Miedema 9 (61. Lineth Beerensteyn 6.5), Lieke Martens 8.

Woman of the Match: Vivianne Miedema
*speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd