SC Heerenveen
0 – 0
Fortuna Sittard

Van der Gijp: "Als Fraser blank was, had Oranje hem niet gewild"

21 juli 2021 – Henk Fraser is door de KNVB benaderd om de nieuwe assistent van Louis van Gaal te worden. De topcoach neemt keeperstrainer Frans Hoek en Danny Blind sowieso mee, Fraser moet zijn rol als coach van Sparta moeten gaan combineren met een rol als rechterhand. René van der Gijp vindt dat Fraser daar niet op in moet gaan.

Van der Gijp: "Als Fraser blank was, had Oranje hem niet gewild"

De KNVB is, op aandringen van de spelersgroep en de commissie Mijnals, op zoek naar een gekleurd lid voor de staf. "Wat betreft de spelers kan ik me voorstellen dat zij graag iemand met kleurtje willen, dat geeft hen een fijn gevoel, vertelde Van der Gijp aan tafel bij de Oranjezomer. "Maar als ze mij dan zouden bellen, zou ik zeggen: pleur op, zoek het lekker uit."

Daar is tafelgenoot Johan Derksen het mee eens. "Nee, je moet er niet alleen voor je kleurtje gaan zitten. Ze nemen hem omdat ze anders het verwijt krijgen dat het alleen maar blanke mannen zijn." Van der Gijp denkt dat Fraser niet per se in beeld is vanwege zijn kwaliteiten als coach. "Als hij blank was, zouden ze hem niet hebben genomen. Dat hadden ze hem niet gevraagd. Dat vind ik echt een hele kwalijke zaak."

Fraser maakte als coach de laatste jaren veel indruk. Zo hield hij ADO Den Haag en Sparta zonder problemen op het hoogste niveau en leidde hij Vitesse met de bekerwinst naar de eerste prijs in de clubhistorie.

Oranje

gerelateerd