Janssen redt punt voor Oranje in doelpuntenfestijn met Brazilië

24 juli 2021, 15:07   Bijgewerkt: 24 juli 2021, 16:09

Met een schitterende vrije trap heeft Dominique Janssen een punt gered voor de Oranje Leeuwinnen in de tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen. Nederland stond op dat moment 2-3 achter in een vermakelijk duel tegen de Brazilianen en had daarvoor twee keer op voorsprong gestaan door goals van Vivianne Miedema. Omdat Aniek Nouwen de 2-3 veroorzaakte leek Brazilië met de drie punten aan de haal te gaan, maar Janssen hield Oranje aan kop in groep F: 3-3.

Omdat Zambia en China eerder op deze zaterdag met 4-4 gelijk speelden, ging het duel tussen Nederland en Brazilië rechtstreeks om de groepswinst. Beide landen hadden drie punten, terwijl het verschil in doelsaldo twee goals was in het voordeel van Oranje. Bondscoach Wiegman wilde niet gaan rekenen zo zei ze van tevoren, maar een gelijkspel zou dus het meest gunstig zijn voor Oranje. Wiegman wijzigde haar opstelling ten opzichte van Zambia op één plek: Lynn Wilms mocht beginnen als rechtsback, waardoor Dominique Janssen linksback werd en Merel van Dongen op de bank belandde.

Een gouden zet kon deze wijziging direct worden genoemd, want al na drie minuten was Wilms betrokken bij de 1-0. Ze speelde Vivianne Miedema in en de spits van Arsenal prolongeerde de pass van Wilms tot een doelpunt. De spits van Arsenal draaide knap weg bij tegenstander Érika en vond met een laag schot de hoek. Zo stond het na drie minuten dus al 1-0, dat was zes minuten sneller dan de openingsgoal tegen Zambia, die ook van Miedema kwam.

Lang van de wonderschone goal van Miedema kon Oranje niet genieten, want een kwartier later kwam Brazilië op 1-1. Eerst onthield de VAR de Brazilianen al van een penalty na hands van Lieke Martens, later scoorde Brazilië alsnog via Debinha. Ze liep zich goed vrij bij een lage voorzet van Duda en schoot in twee instanties raak. Ze had daarbij wat geluk dat haar eerste inzet via Stefanie van der Gragt opnieuw voor haar voeten kwam.

Brazilië leek in die fase erop en erover te gaan. Nederland was telkens snel de bal kwijt en moest talloze corners verdedigen. Toch doorstond Oranje alle Braziliaanse druk, alleen de allerlaatste corner leverde veel gevaar op, Raffaele kopte net naast. Tot die kopbal van Rafaelle had Oranje in een korte fase het meeste balbezit en enkele kansen. Helaas ontbrak het te vaak aan een goede eindpass en schoot Martens in kansrijke positie voorlangs.

Gelukkig waren de doelpunten nog niet op. Na rust kwam Oranje weer via Miedema op voorsprong. Ze kopte een voorzet tegen de touwen, via de handen van keepster Bárbara. Die had de inzet van de topschutter van Oranje echt beter moeten verwerken, maar tot geluk van Nederland deed ze dat niet. Miedema leek daardoor op weg opnieuw het goudhaantje te gaan worden. Tegen Zambia had ze er al vier gemaakt en nu was ze alweer halverwege.

Net als in de eerste helft kon Miedema niet lang blij zijn met wat ze had laten zien, want binnen vijf minuten gaf Oranje het helemaal weg. Eerst veroorzaakte Stefanie van der Gragt een strafschop, die werd benut door Marta. Van der Gragt leek buiten de zestien de overtreding te maken, maar moest toch afdruipen met geel en een pingel. Snel daarna viel ook de 2-3: Aniek Nouwen speelde te zacht terug op Sari van Veenendaal en invaller Ludmila pakte het cadeautje gewillig uit.

Een flinke domper voor Nouwen en voor Oranje, dat voor het eerst tegen een achterstand aankeek. Kon het dit nog goedmaken? Ja was daarop het antwoord, volmondig gegeven door Janssen. Bij afwezigheid van Sherida Spitse, die is teruggevlogen naar Nederland, was Janssen de vrouw voor de vrije trappen. En zoals Spitse ze normaal gesproken raak schiet, deed Janssen dat ook. Haar vrije trap belandde schitterend in de bovenhoek, Bárbara kon haar hand er niet genoeg achter krijgen. Zo zorgde Janssen ervoor dat Oranje een verdiend punt pakte en bovenaan blijft in groep F.

Opstelling en beoordelingen Nederland*:

Sari van Veenendaal 5, Lynn Wilms 7, Stefanie van der Gragt 6.5, Aniek Nouwen 4, Dominique Janssen 7, Jackie Groenen 7, Jill Roord 6.5, Daniëlle van de Donk 6.5, Shanice van de Sanden 5 (67. Lineth Beerensteyn 5), Vivianne Miedema 8 (89. Victoria Pelova -), Lieke Martens 7.

Woman of the match: Dominique Janssen

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.