'Functie Oranje betekent voor Danny Blind vertrek bij Ajax'

26 juli 2021 – Als Danny Blind bij Oranje aan de slag gaat als assistent van bondscoach Louis van Gaal, betekent dat een einde van zijn plek in de raad van commissarissen van Ajax. De twee functies zijn volgens rvc-voorzitter Leen Meijaard niet verenigbaar. "Ik vind het voorbarig, maar wordt Danny assistent-bondscoach, dan treedt hij terug", werd hij geciteerd.

'Functie Oranje betekent voor Danny Blind vertrek bij Ajax'

"Vanwege de eventuele tegenstrijdige belangen", legde Meijaard uit aan De Telegraaf. "Dat is een beslissing van de raad van commissarissen en Danny staat daar zelf ook achter. Wij denken na over verschillende opties. Danny is een gewaardeerd lid binnen onze rvc, dus het kan zijn dat hij bijvoorbeeld tijdelijk terugkeert. Dat is weer een andere situatie dan wanneer hij formeel aftreedt. Het is hoe dan ook te vroeg om over opvolging te praten."

Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar Corporate Governance aan de Tilburg University, noemt het besluit verstandig. "Stel, als voorbeeld, dat Louis van Gaal met Danny Blind als assistent elf Ajax-spelers in het Nederlands elftal opstelt. De reactie ligt voor de hand. Of andersom: er worden naar het idee van Ajax te weinig Ajax-spelers geselecteerd. Hij moet zich dus altijd ergens verdedigen. Dat is slecht voor de reputatie van de KNVB, schadelijk voor Danny Blind persoonlijk en het zou ook Ajax raken."

Vooralsnog is Louis van Gaal - en dus ook zijn assistenten - nog altijd niet officieel gepresenteerd als nieuwe bondscoach. De Telegraaf wist vorige week wel al te melden dat de 69-jarige oefenmeester tot een akkoord is gekomen met de KNVB. Als dat waar is, neemt hij naast Blind ook Henk Fraser mee als assistent. 

Lees ook: 'Van Gaal zet krabbel en moet Oranje naar WK leiden'

Ajax

gerelateerd