Olympische Spelen: gevolgen voor Ajax, PSV en FC Barcelona

28 juli 2021, 19:07

De kaarten zijn geschud in de groepsfase van de Olympische Spelen bij de mannen. Argentinië, Duitsland en het zichzelf blamerende Frankrijk zijn onder andere uitgeschakeld na de laatste groepsfase van woensdag. Spanje, Brazilië en Mexico zijn onder meer nog in de race voor een medaille. Daardoor krijgen onder anderen FC Barcelona, PSV, Ajax en PEC Zwolle speler spelers pas later terug. 

Groep A

Een absolute blamage voor de Fransen. Na een slecht EK is de beloftenploeg door een 0-4 (!) nederlaag woensdag in de groepsfase al uitgeschakeld, ondanks de aanwezigheid van bijvoorbeeld Lucas Tousart, André-Pierre Gignac en Florian Thauvin. Randal Kolo Muani pakte tot overmaat van ramp nog een rode kaart. Bij gastland Japan hadden Ritsu Doan (PSV) en Yuta Nakayama (PEC Zwolle) een basisplaats: zij keren dus later terug bij hun Eredivisie-werkgevers. 

Frankrijk – Japan 0-4

Zuid-Afrika – Mexico 0-3

1. Japan: 9 punten, 7 doelpunten voor, 1 tegen

2. Mexico: 6 punten, 8 doelpunten voor, 3 tegen

3. Frankrijk: 3 punten, 5 doelpunten voor, 11 tegen

4. Zuid-Afrika: 0 punten, 3 doelpunten voor, 8 tegen

Groep B

By far de minst interessant poule van Nederlands oogpunt. Dat Zuid-Korea met zulke indrukwekkende doelcijfers verder gaat is knap, Nieuw-Zeeland werd tweede op basis van een beter doelsaldo dan Roemenië. Hwang Ui-Jo was met een hattrick woensdag de grote man bij Zuid-Korea.

Zuid-Korea – Honduras 6-0

Roemenië – Nieuw-Zeeland 0-0

1. Zuid-Korea: 9 punten, 10 doelpunten voor, 1 tegen

2. Nieuw-Zeeland: 4 punten, 3 doelpunten voor, 3 tegen

3. Roemenië: 4 punten, 1 doelpunt voor, 4 tegen

4. Honduras: 3 punten, 3 doelpunten voor, 9 tegen

Groep C

Met EK-gangers Pedri en Eric Garcia én Oscar Mingueza zal Ronald Koeman stiekem gehoopt hebben op een vroege uitschakeling van Spanje. Makkelijk ging het niet, maar door een remise tegen Argentinië in de poule met heel weinig doelpunten is het wél groepswinnaar geworden en worden de Spelen verlengd. Mikel Merino maakte het doelpunt waarmee de Spanjaarden een ronde verder gaan. Argentinië is derhalve uitgeschakeld, omdat Egypte deed wat het moest doen.

Spanje – Argentinië 1-1

Australië – Egpyte 0-2

1. Spanje: 5 punten, 2 doelpunten voor, 1 tegen

2. Egypte: 4 punten, 2 doelpunten voor, 1 tegen

3. Argentinië: 4 punten, 2 doelpunten voor, 3 tegen

4. Australië: 3 punten, 2 doelpunten voor, 3 tegen

Groep D

Ook Ajax heeft 'last' van de Olympische Spelen. Waar Feyenoord de lang enige centrale verdediger Marcos Senesi niet kon afstaan, lieten de Amsterdammers buitenspeler Antony wel afreizen naar de Spelen. De Braziliaan deed een helftje mee en werd bij 1-1 gewisseld. Door twee goals van Richarlison werd het alsnog groepswinnaar. Duitsland had met voormalig Spartaan Ragnar Ache, Max Kruse en Nadiem Amiri genoeg aan een zege op Ivoorkust voor de tweede plek, maar bleef haken op een gelijkspel. Met Eric Bailly, Franck Yannick Kessié en Idrissa Doumbia had de Afrikaanse ploeg overigens ook flink wat sterkhouders. 

Saoedi-Arabië – Brazilië 1-3

Duitsland – Ivoorkust 1-1

1. Brazilië: 7 punten, 7 doelpunten voor, 3 tegen

2. Ivoorkust: 5 punten, 3 doelpunten voor, 2 tegen

3. Duitsland: 4 punten, 6 doelpunten voor, 7 tegen

4. Saoedi-Arabië: 0 punten, 4 doelpunten voor, 8 tegen

Kwartfinales:

Spanje – Ivoorkust

Japan – Nieuw-Zeeland

Brazilië – Egypte

Zuid-Korea - Mexico

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen