Bijzondere cijfers voor zelfkritische Feyenoord-held Til

29 juli 2021 – Guus Til (23) kan na zijn eerste wedstrijd in De Kuip al niet meer stuk bij Feyenoord. De aanvallende middenvelder maakte donderdagavond een hattrick tegen FC Drita (3-2) in de voorronde van de Conference League. Daarmee was hij zelf niet alleen dolgelukkig, ook de statistieken zijn bijzonder en hij was (zelf)kritisch na de ontsnapping. 

Bijzondere cijfers voor zelfkritische Feyenoord-held Til

Voor het eerst sinds 1995, toen Mike Obiku drie treffers maakte tegen het Letse DAG Liepaja, was er weer eens een Feyenoorder die drie doelpunten maakte in Europees verband. "Maar ik had er ook vijf kunnen maken. Ik heb ook nog een grote kans gemist", reageerde de middenvelder enigszins nuchter. "Maar dat doet er nu even niet toe. We zijn door en daar ben ik blij om."

Toch was zeker niet alles geweldig aan de kant van Feyenoord, erkende ook Til. "Het was een knotsgekke avond. Hoe wij de kansen weggaven…", was de middenvelder tegenover ESPN kritisch. "We waren niet waakzaam. Het moet snel beter, dat is duidelijk. Gelukkig zijn we door, dat is in elk geval het belangrijkste." Til vond de counters van de opponent 'gevaarlijk' en genoot met volle teugen van het spelen in De Kuip. "Laat staan als het straks helemaal vol zit."

Bijzondere Europese cijfers
Door zijn drie doelpunten verscheen Til in de diverse lijstjes wat doelpuntenmakers betreft. Er zijn Europees slechts twee spelers die namens Feyenoord een hattrick maakte in De Kuip in de laatste 41 jaar: Til en Mike Obiku. Dat hij dat deed in zijn eerste wedstrijd in het stadion in Rotterdam is eveneens bijzonder: dat kunnen alleen Harry van der Laan (1990) en Hans Venneker (1964) hem nazeggen. Zij scoorden zelfs vaker bij hun debuut in De Kuip: respectievelijke vier (tegen MVV) en vijf (tegen Ajax) keer. 

Jacob Mulenga was tot dit kersverse seizoen de laatste speler die namens een Nederlandse club drie keer scoorde in een Europese wedstrijd. Dat was tot het moment dat Eran Zahavi driemaal scoorde tegen Galatasaray namens PSV in de Champions League dus Mulenga in het seizoen 2013/14 namens FC Utrecht. Met Til en Zahavi staat de teller in dit seizoen echter al op twee Nederlandse hattrickmakers.

Feyenoord

gerelateerd