Penaltyreeks wordt Leeuwinnen fataal op Spelen tegen rivaal VS

30 juli 2021 – Ze waren er o zo dichtbij, maar de Oranje Leeuwinnen zijn er niet in geslaagd om de halve finales van de Olympische Spelen te bereiken. Nadat Lieke Martens in de zuivere speeltijd al een strafschop had gemist, misten Vivianne Miedema en Aniek Nouwen ook vanaf elf meter in de penaltyserie. Die kwam er omdat Miedema twee keer scoorde, en Amerika dat ook deed binnen negentig minuten: 2-2. De olympische droom van Oranje is hiermee ten einde, net als de tijd van Sarina Wiegman als bondscoach.

Penaltyreeks wordt Leeuwinnen fataal op Spelen tegen rivaal VS

De geluiden uit het Hollandse kamp in aanloop naar deze (kwart)finale waren duidelijk: dit keer gingen de Verenigde Staten echt verslagen worden. Wiegman liet weten dat het niet haar laatste wedstrijd ging worden, Lieke Martens hield zich daar niet mee bezig omdat ze verwachtte dat Oranje door zou gaan en ook Lineth Beerensteyn en Jackie Groenen zeiden al meteen na de groepsfase dat dit het toernooi werd waarop de Verenigde Staten zouden worden geklopt.

Het leek ook wel dat dit deze kwartfinale hét moment was: de Verenigde Staten speelden een wisselvallig toernooi en de bondscoach Vlatko Antonovski stelde bijvoorbeeld wereldster Megan Rapinoe net als tegen Zweden, niet op. Daarbij verkeerde Oranje in een goede vorm, tot nu toe scoorden de Leeuwinnen al 21 keer op deze Olympische Spelen. Nu afrekenen met de Verenigde Staten en de weg naar goud lag open.

Ondanks dat de Verenigde Staten dus nog niet speelden als vanouds, bleken ze op het veld de bovenliggende partij. In enkele fases mocht Oranje even voetballen, maar het was toch vooral Amerika dat de dienst uitmaakte. De regerend wereldkampioen kreeg de meeste kansen, en benutte er twee binnen een tijdsbestek van vier minuten. Na 28 minuten scoorde Samantha Mewis uit een voorzet vanaf links, al vallend kopte ze bal langs Sari van Veenendaal. De tweede kwam op naam van Lynn Williams, zij haalde doeltreffend uit nadat Oranje de bal niet weg kreeg bij een corner.

Het waren niet de enige kansen die de Verenigde Staten kregen, want ook in het eerste kwartier had Oranje het heel moeilijk. Een doelpunt van Carli Lloyd werd afgekeurd wegens buitenspel en Van Veenendaal keerde met wat hulp van de paal een kopbal van Lindsey Horan. Zo bleef Oranje in de openingsfase overeind, waardoor het in de wedstrijd kon groeien en hoop hield op een overwinning.

Die hoop was er helemaal toen de eerste de beste kans bij Oranje erin ging. Wie anders dan Vivianne Miedema, die haar honderdste interland speelde, schreef de treffer op haar naam. Een schot van Daniëlle van de Donk werd geblokt en belandde in de muurt bij Miedema. Ze draaide en schoot de bal met rechts richting de hoek, buiten het bereik van de Amerikaanse doelvrouw: 1-0. Het was treffer 83 voor Miedema in interlandvoetbal. Later in de eerste helft kreeg ze nog een kans, ze kopte uit een voorzet van Jill Roord op doel. Keepster Alyssa Naeher hield de 1-2 echter vast voor haar ploeg.

Snel na de pauze had Naeher dat wederom moeten doen, maar tot geluk van Oranje deed ze dat niet. Miedema wilde Martens de diepte insturen, kreeg de bal fortuinlijk terug en besloot na een korte dribbel uit te halen. Haar schot was hard, ging richting de hoek en was Naeher te machtig. De keepster zat er nog met een handje aan, maar dat was niet genoeg: 2-2. 

De gelijkmaker gaf Oranje vertrouwen. Het veldspel ging er beter uit zien en de Leeuwinnen voelden zich comfortabel aan de bal. Dat leidde tot een goede fase, waarin Amerika echt in de achteruit moest. Het was Nederland dat de dienst uitmaakte en tien minuten voor tijd dé kans kreeg om op voorsprong te komen. Lineth Beerensteyn werd bij een voorzet van Lynn Wilms gevloerd en verdiende daarmee een penalty. Martens, die vooraf nog uitgesproken had een penalty te nemen als het zover wam, ging achter de bal staan. In plaats van Nederland op 3-2 te zetten, schoot ze te zwak in en pakte Naeher haar strafschop. Omdat Oranje in de minuten daarna ook niet scoorde via Roord en Van de Donk, kwam er een verlenging.

Daarin waren de Leeuwinnen overduidelijk de betere. Ze gaven twee kleine kansjes weg, en verder was Amerika vooral in het eerste gedeelte nergens. De viervoudig wereldkampioen vreesde op meerdere momenten voor de 3-2. Vooral toen Martens de 3-2 had gemaakt en de VAR enkele minuten nodig had om te constateren dat de linksbuiten van FC Barcelona buitenspel stond. Maar ook op het moment dat Miedema een geweldige kopbal produceerde uit de voorzet van Lynn Wilms. Gelukkig voor de Amerikaanse vrouwen was daar Naeher weer, die de bal tot corner verwerkte. 

Omdat in de tweede verlenging de energie wegvloeide bij beide elftallen en er alleen uit buitenspelpositie werd gescoord, dienden de strafschoppen zich aan. Helaas ging het, net als bij Martens in de tweede helft, weer mis voor Nederland. De pingels van Miedema en Nouwen werden gekeerd door Naeher, en Amerika miste er geen een. Na vier penalty's was de serie over, en kwam er een einde aan de olympische toer van Oranje.

Opstelling en beoordelingen Nederland*: Sari van Veenendaal 6, Lynn Wilms 7, Stefanie van der Gragt 7, Aniek Nouwen 6.5, Dominique Janssen 6, Jackie Groenen 7, Jill Roord 6.5 (97. Victoria Pelova 6.5), Daniëlle van de Donk 7, Shanice van de Sanden 5 (63. Lineth Beerensteyn 7), Vivianne Miedema 7, Lieke Martens 5.

Woman of the match: Stefanie van der Gragt
*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Oranje

gerelateerd