Nederland en penalty's: geen gelukkig huwelijk

30 juli 2021 – Het Nederlands voetbal en penaltyseries: bepaald geen gelukkige combinatie. Het mannenteam werd al vaak slachtoffer van een mislukte strafschoppenreeks, terwijl ook de Oranje Leeuwinnen nu een pijnlijk hoofdstuk aan het magere dossier toevoegen. Gemiste penalty's van Vivianne Miedema en Aniek Nouwen werden Oranje op de Olympische Spelen uiteindelijk fataal: de Verenigde Staten bereikte de halve finale.

Nederland en penalty's: geen gelukkig huwelijk

Daarmee duurt het penaltytrauma van Nederland voort. In 1992 aasde Oranje op prolongatie van de Europese titel, maar latere winnaar Denemarken bleek het meest koel in de strafschoppenreeks. Uitgerekend Marco van Basten, de held van vier jaar daarvoor, hielp zijn buitenkansje om zeep. Zes jaar later, op het WK, werden Phillip Cocu en Ronald de Boer de schlemielen van de natie. Door de gemiste penalty's van het duo was de halve finale tegen Brazilië het eindstation.

Sindsdien heeft het Nederlands elftal dat trauma nooit van zich af kunnen schudden. In 2000 profiteerde Italië van een dramatische Nederlandse serie, terwijl het ook in de halve finale van het WK 2014 mis ging. Argentinië nam de strafschoppen beduidend beter, waardoor voor Oranje de halve finale het eindstation was.

Ook de Oranje Leeuwinnen konden een deceptie na strafschoppen niet voorkomen. Nadat 120 minuten voetbal geen winnaar had uitgewezen (2-2), misten Miedema en Aniek Nouwen onfortuinlijk vanaf elf meter. Eerder in de wedstrijd faalde ook Lieke Martens. Daarmee kwam er een bruut einde aan de Olympische droom van de voetbaldames. Voor bondscoach Sarina Wiegman, die naar de Engelse bond vertrekt, is het een afscheid in mineur.

Oranje

gerelateerd