Officieel: 'gestopte' Advocaat moet Irak naar WK loodsen

31 juli 2021 – Dick Advocaat heeft de term 'stoppen' officieel een nieuwe dimensie gegeven. De oefenmeester gaf in zijn loopbaan al vaker aan klaar te zijn als trainer, maar nu leek Feyenoord daadwerkelijk zijn laatste kunstje te zijn. Niets is echter minder waar: de oefenmeester gaat aan de slag als bondscoach van Irak en krijgt de taak om het land naar het WK in Qatar te leiden.

Officieel: 'gestopte' Advocaat moet Irak naar WK loodsen

Irak is de huidige nummer 68 van de wereldranglijst. In september start Advocaat met Irak aan de kwalificatie voor het WK van 2022. Het zit in een groep met Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, Syrië en Libanon. De twee nummers één uit die poule plaatsen zich voor het WK en de nummer drie heeft nog een kans in de play-offs. Eerder was Advocaat al bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, Rusland, België en Servië.

Advocaat had aanvankelijk aangegeven dat Feyenoord zijn laatste klus zou zijn. Daarna zou hij naar eigen zeggen lekker gaan golfen en genieten van het leven. Met Feyenoord kende de oefenmeester een lastig seizoen, maar ternauwernood plaatste hij zich voor Europees voetbal door de play-offs te winnen. Nu heeft Advocaat een nieuw doel voor ogen. Het WK in Qatar is voorlopig het beoogde eindpunt van zijn loopbaan.

De spelers uit de selectie van Irak zullen in Nederland niet erg tot de verbeelding doen spreken. De meeste spelers voetballen in eigen land, of ergens anders in het Midden-Oosten. Verder heeft Advocaat de beschikking over een speler van Vancouver Whitecaps (Ali Adnan) en van Krylya Sovetov (Safe Hadi). Advocaat neemt Cor Pot en Zeljko Petrovic mee als assistenten.


Eredivisie

gerelateerd