FC Groningen
0 – 1
Vitesse
Feyenoord
1 – 0
SC Heerenveen
PEC Zwolle
1 – 1
Sparta

Steun voor Irakese keuze van Advocaat: "Aangenaam verrast"

2 augustus 2021 – Dick Advocaat (73) verbond zijn toekomst afgelopen weekend aan Irak, waar hij als bondscoach aan de slag gaat richting het WK van 2022. Er was heel veel kritiek op de aanstelling van De Kleine Generaal, die vooral voor het geld zou gaan. Toch kreeg hij van meerdere kanten ook steun voor zijn keuze.

Steun voor Irakese keuze van Advocaat: "Aangenaam verrast"

Journalist Sinan Can was heel erg verrast door de keuze van Advocaat. "Maar wel aangenaam verrast, omdat Irak een land is met veel onrust. Conflictgebied en oorlog", zei hij tijdens het tv-programma Oranjezomer. "Voetbal is overal een populaire sport, maar in Irak heel erg. Dat zag je in 2007, toen ze de Asia Cup wonnen. De Europese cup voor Azië. Toen was er ontzettend veel geweld, aanslagen. Maar toen was het drie dagen geen geweld: iedereen was aan het feesten." 

Met de komst van Advocaat hoopt Can dat zoiets opnieuw kan gebeuren als ze zich voor het eerst sinds 1986 weer eens zouden plaatsen voor het WK. "Ik vind het wel mooi dat zo'n ervaren voetbalman zijn kennis en ervaring wil overbrengen op zo'n voetballand", stelt Can. "Hopelijk brengt het ontzettend veel vreugde met zich mee. Ik hoop dat ze er in Qatar ook bij zijn." 

Lees ook: Advocaat bezweert: "In Irak zit echt niet zoveel geld"

Irakees international blij met Advocaat
"Ik ben er heilig van overtuigd dat hij met zijn ervaring voor verandering zal zorgen", stelt Iraaks international Osama Rashid tegenover RTV Rijnmond over de komst van Advocaat. "Ik sprak ook een aantal mensen binnen de nationale voetbalbond. Zij zeiden dat er wat van zou komen. Maar eerlijk gezegd geloofde ik het niet, totdat eergisteren het nieuws kwam."

Volgens Rashid gaat het binnen de nationale ploeg van Irak goed tussen Soennieten en Sjiieten, die veelal in oorlog liggen. Ook voor de voormalig middenvelder van Excelsior geeft het misschien meer kansen, aangezien hij sinds 2019 niet meer opgeroepen werd. "Voor mij lijkt het een geweldige ervaring om onder hem in het nationale elftal te spelen, maar als Irakees ben ik blij dat de grote Dick Advocaat de trainer wordt van de nationale ploeg."

Eredivisie

gerelateerd