Tien spelers om op te letten in het nieuwe Eredivisie-seizoen

13 augustus 2021, 18:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Eindelijk! Na een lange zomerstop, met gelukkig veel voetbal, gaat ook in de Eredivisie de bal weer rollen. Een nieuw seizoen levert uiteraard ook weer nieuwe smaakmakers op. Van welke spelers hebben we nog weinig gezien, maar mogen we wel veel verwachten? FCUpdate.nl zet aan de vooravond van de competitiestart tien mogelijke nieuwe parels op een rij. 

Sam Beukema (AZ)

Het grote publiek zal Sam Beukema (22) vooral kennen van zijn brede glimlach en aanstekelijke interviews, maar de verdediger maakte afgelopen seizoen vooral binnen de lijnen indruk. Niet voor niets trok AZ de portemonnee om de verdediger van promovendus Go Ahead Eagles over te nemen. Beukema was defensief uiterst solide, maar droeg ook aanvallend zijn steentje bij met acht competitietreffers. Kan Beukema ook het niveau in de Eredivisie meteen aan?

Quinten Timber (FC Utrecht)

De middenvelder hoopt dit seizoen uit de schaduw van zijn tweelingbroer te treden en verkaste daarom naar FC Utrecht. Jurriën Timber is basisklant bij Ajax én Oranje-international, voor Quinten is het nog wachten op zijn doorbraak. In de voorbereiding maakte het jeugdtalent van Ajax bijzonder veel indruk en een basisplaats is het logische gevolg. FC Utrecht wrijft in de handen: dit is een parel om de komende maanden goed in de gaten te houden.

Emmanuel Emegha (Sparta)

Filip Stevanovic (sc Heerenveen)

SC Heerenveen troefde deze zomer Bologna af in de strijd om Filip Stevanovic. De achttienjarige vleugelspeler uit Servië wordt gehuurd van Manchester City, dat hem deze zomer pas inlijfde en in hem een groot talent zien. Nu heeft City weleens vaker spelers gestald in Nederland en was dat niet altijd een groot succes. Maar met Stevanovic hoopt Heerenveen wél een pareltje in huis te hebben. Stevanovic speelde al 72 wedstrijden voor Partizan Belgrado en daarmee voetbalde hij een transfersom van acht miljoen euro op zijn naam.

Ragnar Oratmangoen (Go Ahead Eagles)

Met acht goals en twee assists speelde Ragnar Oratmangoen een cruciale rol in de oppermachtige promotie én titel van SC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie. Een doorbraak met de Friezen in de Eredivisie lag voor de hand, maar Oratmangoen koos voor een opmerkelijke overstap naar mede-promovendus Go Ahead Eagles. De 23-jarige buitenspeler kwakkelde vorig seizoen nog met blessure, maar zal dit seizoen hopen fit te blijven en zo aan te tonen waarom de Eagles zich rijk mogen rekenen met de Eerste Divisie-kampioen. Aan de bal is hij met zijn lage kousen een absolute smaakmaker, hopelijk doet hij voor Kees van Wonderen ook verdedigend genoeg. 

Gernot Trauner (Feyenoord)

Bilal Basacikoglu (Heracles Almelo)

De Turk kreeg legio kansen bij Feyenoord, maar een doorbraak bleef uit. Gedesillusioneerd vertrok hij in 2018 naar zijn geboorteland, waar hij bij Kayserispor wél indruk maakte. Het leverde hem zelfs een droomtransfer op naar topclub Trabzonspor. Ook daar kwam hij, net als bij Gaziantep, nauwelijks in de plannen voor. Bij Heracles aast de buitenspeler op revanche. In het seizoen 2013/2014 toonde hij als speler van SC Heerenveen aan een echte parel voor de middenmoot te zijn. "Ik wil weer opbloeien en vanuit Heracles een nieuwe stap zetten",  vertelde hij na zijn presentatie. Benieuwd in hoeverre de buitenlandse jaren hem hebben gevormd.

Mees Hoedemakers (SC Cambuur)

De marathonman uit Leeuwarden kon in deze zomer naar de Italiaanse Serie A. De Sergio Busquets van SC Cambuur maakte in de afgelopen twee seizoenen in de Eerste Divisie ontzettend veel indruk zonder bal en aan de bal en koppelde dat in de laatste maanden ook steeds vaker aan scorend vermogen. Hij heeft vooral een goede pegel in de benen in de laatste fase. Henk de Jong is er met zijn club in geslaagd om de motor van SC Cambuur nog een jaar te behouden en dat kan weleens cruciaal worden in de strijd tegen degradatie. 

Zakaria Aboukhlal (AZ)

Bij AZ werd Hakon Evjen gezien als de perfecte vervanger van de vertrokken Calvin Stengs, maar de Noor is in de voorbereiding voorbijgestreefd door Aboukhlal. De buitenspeler greep de spotlights met goals en assists, waardoor hij het seizoen als basisspeler lijkt te starten. De 21-jarige aanvaller, die in de jeugd van PSV speelde, kwam vorig seizoen tot vier treffers kwam in 24 Eredivisieduels, toonde bij Jong AZ aan rendement te kunnen koppelen aan creativiteit: exact wat trainer Pascal Jansen zoekt na het vertrek van Stengs.

Yann Gboho (Vitesse)

De twintigjarige huurling van Stade Rennes opende donderdagavond zijn doelpuntenrekening in dienst van de Arnhemmers. De twintigjarige buitenspeler is snel, heeft een actie in huis en kan daarmee uitgroeien tot een van de grootste plagen voor de Eredivisie-verdedigers. "Hij is een dynamische en creatieve speler, met snelheid en een goede individuele actie", schepte technisch directeur Johannes Spors over zijn nieuwe parel. De Franse jeugdinternational speelde vorig seizoen tien wedstrijden in de Ligue 1 en zal in Nederland hopen op een vaste basisplaats.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen