Verenigde Staten vertrekt met opgeheven hoofd uit Tokio

5 augustus 2021 – De dames van de Verenigde Staten verlaten de Olympische Spelen in Tokio met een bronzen medaille. In de troostfinale bleek de vijfvoudig Olympisch kampioen met 4-3 te sterk voor Australië. De ervaren Megan Rapino en Carli Lloyd namen hun ploeg bij de hand.

Verenigde Staten vertrekt met opgeheven hoofd uit Tokio

Op voorhand gold de Verenigde Staten als topfavoriet voor de eindzege. De wereldkampioen heerst al jaren in het mondiale damesvoetbal. Van de zes Olympische toernooien gingen vier eindzeges naar Amerika. Maar in Japan bleek de Verenigde Staten al in de groepsfase kwetsbaar.

In het openingsduel leed de Verenigde Staten een zeldzame nederlaag tegen Zweden (3-0) en was er een doelpuntloos gelijkspel tegen Australië. De kwartfinale tegen Oranje werd ternauwernood na een penaltyreeks ternauwernood overleefd. In de halve finale viel het doek: Canada was met 0-1 te sterk.

Dus restte donderdag de wedstrijd om het brons tegen Australië. In tegenstelling tot het doelpuntloze gelijkspel in de groepsfase vielen de doelpunten als rijpe appels van de boom. Megan Rapinoe opende score met een knap doelpunt. De aanvalster scoorde vanuit een indraaiende hoekschop. De Australische Sam Kerr maakte niet veel later de gelijkmaker. In de periode daarna liep de VS via opnieuw Rapinoe en tweemaal Lloyd uit naar een 4-1 voorsprong. Ondanks doelpunten van Caitlin Foord en Emily Gielnik, wist Australië die schade niet meer te herstellen en keert de Verenigde Staten met een bronzen medaille huiswaarts.

Eredivisie

gerelateerd