Dit zijn favorieten en outsiders in de Eerste Divisie dit seizoen

6 augustus 2021 – Het Europees kampioenschap is achter de rug, de Olympische Spelen heeft het grootste deel achter de rug en het is begin augustus: dat betekent dat de Eerste Divisie alweer van start gaat. Opnieuw ontzettend sterk en met heel veel ploegen die azen op de plekken om promotie. FCUpdate.nl komt met het overzicht van de meest aannemelijke titelfavorieten én outsiders. 

Dit zijn favorieten en outsiders in de Eerste Divisie dit seizoen

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.


Favorieten
De Graafschap
De afgelopen twee seizoenen stonden de Doetinchemmers ook al in dit lijstje als favoriet - en terecht, zo bleek. Maar promotie leverde het in twee bizarre scenario's nog niet op. Voor iedereen bij De Graafschap is het te hopen dat driemaal scheepsrecht wordt om af te rekenen met de opgelopen trauma's. Daarvoor nam het met Reinier Robbemond een nieuwe trainer aan, die met zijn selectie ook nog eens een kwaliteitsimpuls kreeg met spelers als Danzell Gravenberch, Hidde Jurjus, Mees Kaandorp en Hicham Acheffay. 

FC Emmen
Valt er een pijl te trekken op de ploeg van Dick Lukkien? Misschien wel niet. Hoewel een gedaanteverwisseling in de Eerste Divisie niet zo vreemd is bij ploegen, is die van degradant FC Emmen bijna beangstigend groot. Een complete selectie (23 spelers) lieten Drenthe achter zich, waaronder vedettes Michael de Leeuw, Kerim Frei, Sergio Pena en Caner Cavlan. Maar met onder anderen Teun Bijleveld, Peter van Ooijen, Jeff Hardeveld en Mitch Apau kwam er veel ervaring voor in de plaats, aangevuld met enkele talenten. Op die toer werden in de voorbereiding Heracles Almelo (4-1) en Go Ahead Eagles (1-2) verslagen: dat belooft wat!

FC Volendam
Het is misschien wat opportunistisch om Het Andere Oranje aan deze kant van het lijstje op te nemen, want de club verloor deze zomer met Samuele Mulattieri, Francesco Antonucci en Marco Tol behoorlijk wat kwaliteit, maar shopte bij de concurrentie (Daryl van Mieghem en Damon Mirani) en gooide hoge ogen met de komst van Robert Mühren. Met deze superspits in het elftal ben je als aanvallende ploeg in de Eerste Divisie eigenlijk altijd favoriet. Kan Wim Jonk die status ook waarmaken met zijn elftal?

Outsiders
VVV-Venlo

Als iemand weet hoe je moet promoveren, dan is het de Nederlandse trainer Jos Luhukay. In zijn geboortestad moet hij dan ook doen wat hem eerder lukte met Borussia Mönchengladbach, FC Augsburg en Hertha BSC: promoveren naar het hoogste niveau. Bij zijn eerste klus in Nederland moet hij dat wel doen met een behoorlijk uitgedunde selectie, die aangevuld werd met veel onbekende namen en spelers als Kees de Boer, Sven Braken, Mitchell van Rooijen en Joeri Schrooijen. Maakt Luhukay zijn naam waar?

ADO Den Haag
Wat Luhukay in Duitsland deed, deed Ruud Brood in de Eerste Divisie. Met RKC Waalwijk (2x) en NEC slaagde hij erin om promotie af te dingen naar het hoogste niveau. Een uitstekend trackrecord in de Eerste Divisie, al is de missie in de Hofstad allesbehalve eenvoudig. Alle sterkhouders vertrokken mede vanwege de financiële situatie bij ADO Den Haag, dat behalve Dhoraso Moreo Klas en last minute Thomas Verheijdt en Gregor Breinburg geen enkele speler aantrok en met een zeer uitgedunde selectie verder moet. Eigenlijk is de club niet eens een outsider gezien het spelersmateriaal, al weet Brood wel met welk bijltje te hakken. 

NAC Breda
De voorbereiding voor het trainerskerkhof in de Eerste Divisie verliep allesbehalve rustig. Na het opstappen van Maurice Steijn werd Edwin de Graaf naar voren geschoven en hij mocht het stokje overnemen bij de club waar het qua aankopen relatief rustig bleef ondanks de komst (eindelijk!) van Ralf Seuntjens. Er vertrok veel ervaring (Lex Immers, Anco Janssen, Anouar Kali) en talent (Sydney van Hooijdonk, Nick Venema, Lewis Fiorini), maar desondanks zijn de verwachtingen ongetwijfeld vast hoog gespannen. Als dat maar goedkomt voor De Graaf…

Almere City FC
De klus van Gertjan Verbeek met Almere City FC, dat volgens haar eigen vijfjarenplan toch echt een keer moet promoveren, is misschien wel moeilijker dan ooit. Want zoals wel vaker de laatste seizoenen is de Eerste Divisie ijzersterk en de ploeg verloor een flink aantal sterkhouders. Kan Verbeek met wat nieuw talent en de bestaande kern aantonen dat hij toch echt nog altijd de vakman is vanuit het begin van zijn loopbaan of wordt het een flop en is de ervaren coach wel klaar met zijn carrière in Nederland? Komend seizoen moet hij met zijn ploeg daarop een antwoord zien te geven.

Niet genoemd
In de Eerste Divisie zitten zo veel clubs dat het bijna onmogelijk is om alle grote namen te behandelen. Ondanks sommige prima duels in de voorbereiding lijkt Excelsior na het verkopen van én Elías Már Ómarsson én Joël Zwarts voorin te zwak om een rol van betekenis te spelen. Bovendien nam het afscheid van veel routiniers. Bij Roda JC werd aardig aan de weggetimmerd, maar is het inmiddels ook dusdanig onrustig dat het maar zeer de vraag is wat er van alle plannen uiteindelijk uitgevoerd kan worden. FC Den Bosch toonde zich de laatste weken ook erg ambitieus, maar voor hen lijkt serieus succes nog veel te vroeg.

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd