'Statement Barcelona over Messi is géén drukmiddel naar La Liga'

5 augustus 2021 – Het statement van FC Barcelona over het afscheid van Lionel Messi (34) heeft ongelofelijk veel stof doen opwaaien. Er gaan grofweg twee theorieën: een groep die denkt dat het gebruikt gaat worden als pressiemiddel richting La Liga, maar ook dat wordt weer stellig ontkend. Vrijwel niets kan een definitieve breuk nog voorkomen, is de verwachting.

'Statement Barcelona over Messi is géén drukmiddel naar La Liga'

'Dit is niet het einde. Het is gewoon een zet in het grote machtsspel. Een drastische zet, dat zeker, maar nog niet de definitieve zet', schrijft journalist Andy West, die een boek schreef over Messi en werkzaam is bij de BBC en voor die Engelse omroep La Liga heeft gevolgd de laatste jaren. Hij denkt dat het statement onderdeel is van een strategie om Messi alsnog in Camp Nou te houden. 'Een schaakspel dat miljarden waard is.'

Ook Algemeen Dagblad-correspondent Edwin Winkels benoemt de mogelijkheid dat FC Barcelona het statement gebruikt om druk te zetten op La Liga, dat met de strenge regelgeving voor het afscheid van Messi heeft gezorgd, volgens de woorden van FC Barcelona. 'De club mag komend seizoen maximaal 347 miljoen euro aan salarissen uitgeven, terwijl dat tot nu toe het dubbele was. Daarom werd het communiqué van de club ook uitgelegd als een ultieme poging om druk op de Liga uit te oefenen.'

Lees ook'Messi wees al twee clubs af, transfer naar PSG 'goed mogelijk''

Volgens José Félix Díaz in dienst van Marca, het medium dat als eerste schreef over de breuk tussen de twee partijen, is een dreigement of het onder druk zetten van La Liga zeker niet aan de orde. 'FC Barcelona dwingt La Liga niet met het nieuws. Messi verlaat de club definitief, volgens bronnen die dicht bij de zaak betrokken zijn', stelt hij. 

'Er is geen strategie tussen FC Barcelona en Messi. Men zegt dat er geen weg meer terug is en dat wordt bevestigd door mensen heel dicht bij de operatie', laat hij weten over de mogelijkheid dat deze hele soap als pressiemiddel wordt gebruikt. Dat Messi zelf niet niet gereageerd heeft, draagt bij aan die speculatie. Al had dat naar verluidt ook weer anderen redenen. Vrijdagochtend om 11.00 uur is er een persconferentie van Joan Laporta, die tekst en uitleg gaat geven. 

LaLiga

gerelateerd