FC Barcelona kon Lionel Messi (34) met één scenario behouden

6 augustus 2021, 11:44   Bijgewerkt: 6 augustus 2021, 11:55

FC Barcelona had een kans om Lionel Messi te behouden, maar de risico's die het daarvoor had moeten nemen, waren simpelweg te groot. Dat was de belangrijkste uitkomst van de persconferentie van voorzitter Joan Laporta. Alleen als het de tv-gelden voor de komende vijftig jaar had vrijgegeven, had de Argentijn kunnen blijven. Dat had de club ontzettend veel geld gekost op lange termijn en werd daarom niet gedaan. Veel perspectief is er niet meer voor een langer verblijf. 

"De loonsom van FC Barcelona is momenteel al 110% van de omzet van de club. We hebben geen enkele marge op de lonen. Ook de schuld was hoger dan we vooraf hadden gedacht", legt Laporta de situatie uit. Zonder Messi zou dat 95% zijn. "Het vorige bestuur heeft heel, heel slecht werk geleverd. Een schrijnende erfenis." Alleen door het goochelen met de tv-gelden was er iets mogelijk geweest, maar dat had FC Barcelona honderden miljoenen gekost op lange termijn.

En bovendien lag er al een plan om aan het post-Messi-tijdperk te gaan werken, maar pas over twee seizoenen. Het contract van Messi van vijf jaar waarvan hij er nog twee zou spelen, was geaccepteerd door alle partijen én paste in het financiële plan van de club. Maar La Liga keurde het niet goed vanwege de Financial Fair Play-regels.  "De regels van de financiële FairPlay van de Liga kennen we, en die moeten we respecteren", wilde Laporta geen druk leggen op de competitie. Twee dagen geleden kwam Laporta tot die conclusie, donderdag werd de mededeling gedaan aan de vader van Messi. 

Lees ook: 'Statement Barcelona over Messi is géén drukmiddel naar La Liga'

Messi wilde blijven en werkte mee

"Messi wilde bij Barcelona blijven. Hij had een overeenkomst om bij Barça te blijven en wij wilden ook dat Leo bleef. Ik wil iedereen bij Leo's kamp bedanken voor de onderhandelingen. Helaas kan het vanwege de La Liga-regels niet doorgaan. Messi heeft zich altijd nederig opgesteld en werkte volledig mee", nam de preses de sterspeler in bescherming.

"Ik ben verdrietig, maar we hebben er alles aan gedaan om Leo te behouden en hij was bereid om bij Barcelona te blijven, het was zelfs al afgesproken. Een nieuw tijdperk begint nu zonder Lionel Messi, we zullen Leo dankbaar zijn. Hij heeft geschiedenis geschreven", loofde Laporta de beste speler ooit van de Catalanen. Maar uiteindelijk won de ratio het van de emotionele beslissing om afscheid te nemen van Messi.

Lees hier de volledige persconferentie terug! 

Waarom kon FC Barcelona wel spelers kopen?

Waarom konden Sergio Kun Agüero, Eric García, Memphis Depay en Emerson wel naar FC Barcelona komen? "Ze hebben onze financiële voorwaarden geaccepteerd en daar moeten we ze dankbaar voor zijn. De entree van deze spelers is niet vergelijkbaar met het behouden van Messi", maakte Laporta duidelijk. Volgens hem staat het los van een eventueel langer verblijf van FC Barcelona.

Ook hebben de andere spelers meegewerkt aan het inleveren van salarissen, desondanks was het uiteindelijk niet haalbaar. Dat betekent overigens niet dat er nu wel veel geïnvesteerd kan worden in andere spelers. "Ook zonder Leo Messi hebben we een salarisgrensmarge", verduidelijkte Laporta. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen