De Glazen Bol I: Ajax en PSV verdelen titel en beker

8 augustus 2021, 21:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De hegemonie van Ajax in Nederland werd zaterdagavond door PSV al doorbroken ten opzichte van vorig seizoen, toen de Amsterdammers alle nationale prijzen pakten. Maar gaan de Eindhovenaren ook de grote prijzen nationaal winnen en zijn er nog meer verrassingen? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel I is hoofdredacteur Nathan Sprey aan de beurt. 

Kampioen: Ajax

Voor het eerst sinds jaren houdt Ajax de basisploeg van het vorige seizoen eens bijeen in de zomerwindow. Dat geeft Erik ten Hag de kans om deze selectie nog meer naar zijn hand te zetten. Hij heeft in het verleden weleens laten doorschemeren dat hij denkt dat deze groep misschien nóg wel beter kan worden dan het succesteam in het Champions League-seizoen, ondanks dat het volgens hem moeilijk te vergelijken was. Hoewel er in de Johan Cruijff Schaal nog weinig van te zien was, halen de Amsterdammers dit jaar als het goed is een hoger niveau dan het vorige seizoen. En dat leverde ze met overmacht de titel op, al zal PSV ditmaal veel meer concurrentie bieden.

{image[343731][right-half][]}Verrassing: FC Utrecht

Vorig seizoen riepen ze in de Domstad van de daken dat ze de top-drie wilden aanvallen, een voorspelling die als het Zwaard van Damocles boven de selectie heeft gehangen. Ditmaal hangt er wat meer rust rondom de mannen van René Hake, die vrijwel alle sterkhouders heeft kunnen behouden en nog wat versterkingen heeft gekregen. Meer in de luwte liet hij met zijn ploeg een geweldige voorbereiding zien, waarin onder andere Bayer Leverkusen en Club Brugge knap werden verslagen. Met een flink uitgedund AZ en een Feyenoord dat omgebouwd wordt, ligt een plek als nummer drie van de Eredivisie misschien wel meer open dan ooit, maar niemand in de Domstad die dat nog zal uitspreken.

Tegenvaller: AZ

Met Thijs Oosting, Mohamed Taabouni, Zakaria Aboukhlal, Hakon Evjen, Sam Beukema en Tijjani Reijnders heeft Pascal Jansen flink wat geschikte talenten in huis om de zware erfenis van de vertrokken sterspelers in Alkmaar op te vangen. Maar voor elk van hen zou het hun eerste seizoen in het eerste team van AZ worden in de Eredivisie als basisspeler. Dan doe je niet zomaar om de titel mee, zeker niet als ook Teun Koopmeiners en/of Owen Wijndal zou vertrekken. Een week voor de competitie lijkt de selectie nog niet compleet en is er bijvoorbeeld nog altijd geen vervanger voor Marco Bizot. Veel ingrediënten voor een tegenvallend seizoen, waarin misschien wel de laagste positie in vijf jaar gehaald gaat worden.

Degradanten: Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk

De promotie van Go Ahead Eagles was bijzonder knap en verrassend, maar de ploeg van Kees van Wonderen raakte met Sam Beukema en Jay Gorter wel twee bepalende sterkhouders kwijt. Het kocht weliswaar alleraardigst in, maar om dat om te bouwen in een verdedigende machine die ook in de Eredivisie standhoudt, is nog te veel gevraagd. Aan een nieuw geraamte moet ook Joseph Oosting bij RKC Waalwijk bouwen, maar dat is met het vertrek van onder anderen Sylla Sow, Anas Tahiri, Cyril Ngonge, Kostas Lamprou en Vurnon Anita geen makkelijke taak voor de gewilde oefenmeester. Een RKC-scenario van in het coronaseizoen zal het voor hem niet worden, maar uiteindelijk zal hij het vege lijf niet redden met de huidige selectie.

{image[347740][left-half][]}Bekerwinnaar: PSV

Met Mario Götze in balbezit iets meer achter spits Eran Zahavi en met opnieuw flink wat zomerimpulsen staat de selectie van Roger Schmidt er vooralsnog uitstekend op. In zowel de Europa League als ook de Johan Cruijff Schaal was de formatie van de Duitse coach niet af te stoppen, maar dat was vorig seizoen ook weleens het geval in (gedeelten van) wedstrijden. Voor een landstitel is het ook belangrijk om constant zo te blijven presteren en dat was vorig seizoen nog weleens het manco van PSV en daarin is Ajax misschien nog verder. Maar de honger naar prijzen in Eindhoven is groot, zo werd zaterdagavond duidelijk. Voor de KNVB Beker, die de ploeg in 2012 (!) voor het laatst won, is constant zijn wat minder van belang en tien jaar na de laatste bekerwinst gaat Schmidt ook een échte nationale hoofdprijs winnen dit seizoen. 

Promovendi: FC Emmen en FC Volendam

In het afgelopen seizoen liet Dick Lukkien zien rust uit te stralen en een ploeg aan het voetballen te kunnen krijgen - ook al degradeerden de Drentenaren. Nu er financieel nog altijd wat meer mogelijk is dan in de Eerste Divisie-jaren voorheen geeft dat hem de mogelijkheid om met FC Emmen weer snel terug te keren op het hoogste niveau. Vooral de rust die hij creëert is een meerwaarde ten opzichte van clubs als NAC Breda, Almere City FC en De Graafschap. Misschien dat men bij FC Volendam ondanks de komst van Robert Mühren iets meer in de luwte kan blijven en dat Wim Jonk zodoende de kroon op zijn fraaie werk kan zetten.

Overig

Topscorer: Sébastien Haller (Ajax)

Meeste clean sheets: Maarten Stekelenburg (Ajax)

Snelst ontslagen trainer: Pascal Jansen (AZ)

Eerste doelpuntenmaker: Henk Veerman (sc Heerenveen)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen