De Glazen Bol III: spannende titelstrijd, Feyenoord de beker

10 augustus 2021, 13:00

De hegemonie van Ajax in Nederland werd zaterdagavond door PSV al doorbroken ten opzichte van vorig seizoen, toen de Amsterdammers alle nationale prijzen pakten. Maar gaan de Eindhovenaren ook de grote prijzen nationaal winnen en zijn er nog meer verrassingen? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel III is het de beurt aan redacteur Lars van Mil.

Kampioen: Ajax

PSV zal het dit seizoen ongetwijfeld een stuk spannender maken dan vorig jaar. Desondanks moet de selectie van Ajax sterk, ervaren en getalenteerd genoeg zijn om de derde landstitel op rij te pakken. De selectie bleef grotendeels intact, trainer Erik ten Hag bleef binnenboord en de club kreeg enkele nieuwe impulsen met de komst van Steven Berghuis, Remco Pasveer en Jay Gorter. En mocht de titel toch nog in gevaar komen, dan staat er genoeg geld op de bank in de winter nog een of twee gerichte versterkingen aan te trekken. Het zou genoeg moeten zijn om de concurrentie achter zich te houden, al heeft Ajax na de vernedering in de Johan Cruijff Schaal nog wel wat te bewijzen.

Verrassing: FC Twente

Ricky van Wolfswinkel, Michal Sadilek, (opnieuw) Vaclav Cerny, Robin Pröpper, Lars Unnerstall, Virgil Misidjan, Jody Lukoki... Net als vorig seizoen beleeft technisch directeur Jan Streuer een drukke zomer, maar opnieuw lijkt hij erin geslaagd zijn selectie prima te versterken. Zet daar trainer Ron Jans bij, die vorig seizoen al bewees van een nieuwe selectie een eenheid te kunnen maken, en Twente zou dit seizoen zomaar hoge ogen kunnen gaan gooien. Nu Vitesse na Pasveer ook sterkhouders Riechedly Bazoer en Oussama Tannane lijkt te gaan verliezen, is er mogelijk weer een plekje vrij in de subtop.

Tegenvaller: AZ

Calvin Stengs en Myron Boadu zijn al vertrokken en mogelijk zullen ook Teun Koopmeiners en Owen Wijndal snel volgen. Daarmee is de al langer verwachte leegloop bij AZ deze zomer werkelijkheid geworden. Uiteraard konden de Alkmaarders voor de jeugdexponenten flink cashen, werden Vangelis Pavlidis en Sam Beukema al aangetrokken en staat er talentvolle jeugd klaar om de generatie voor hen op  te volgen. De vraag is echter of dat genoeg is om in de top van Nederland mee te draaien, zoals de Alkmaarders zichzelf als doelstelling opleggen. Zonder nog enkele versterkingen zou het anders zomaar op een tussenjaar uit  kunnen draaien.

Degradanten: NEC en RKC

FC Emmen promoveerde in 2018 als nummer zeven van de Eerste Divisie verrassend naar de Eredivisie, om het vervolgens drie seizoenen op het hoogste niveau vol te houden. Aan NEC - de gepromoveerde nummer zeven van vorig seizoen - de lastige taak om hetzelfde te doen. De selectie was in de Keuken Kampioen Divisie al niet een van de sterksten en ondanks de actieve transferzomer is het de vraag of de club zich staande kan houden in de Eredivisie. Dat laatste is ook het geval bij RKC Waalwijk, dat naast de succesvolle trainer Fred Grim ook enkele sterkhouders zag vertrekken.

Bekerwinnaar: Feyenoord

Arne Slot is aan iets moois bezig bij Feyenoord. Na een wat wisselvallige voorbereiding, lijkt zijn speelwijze inmiddels voldoende ingeslepen. Na een overtuigende uitoverwinning op FC Luzern werd zelfs Atlético Madrid - weliswaar in een oefenwedstrijd - bij de keel gegrepen en met een 2-1 nederlaag terug naar Spanje gestuurd. Natuurlijk zal Feyenoord door de aanvallende en enigszins risicovolle speelstijl ook enkele keren de deksel op de neus krijgen en meedoen om de landstitel lijkt dan ook nog wat te hoog gegrepen. Maar wellicht geldt dat niet voor de beker. Avondwedstrijden in De Kuip blijven immers - zeker wanneer Feyenoord het initiatief wil nemen - de duels waarin de club het best tot zijn recht komt...

Promovendi: NAC Breda en FC Emmen

Degradatie is nooit leuk, maar als er een club is die het goed lijkt op te vangen is het FC Emmen. Er heerst geen paniek, Dick Lukkien - die het de afgelopen jaren geweldig gedaan heeft - zit nog gewoon op zijn plek en de club gaat op dezelfde voet verder. Het lijken betere omstandigheden voor promotie dan de onrust die bij enkele andere Keuken Kampioen Divisie-clubs heerst. Uiteraard is NAC Breda er daar ook vaak één van, maar wellicht dat het vertrek van Maurice Steijn de club goed kan doen. Nog steeds hebben de Brabanders een enorm sterke selectie die zeker tot het laatst mee zou moeten doen om promotie.

Overig:

Topscorer: Eran Zahavi (PSV)

Meeste clean sheets: Joël Drommel (PSV)

Snelst ontslagen trainer: René Hake (FC Utrecht)

Eerste doelpuntenmaker: Joey Veerman (sc Heerenveen)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen