De Glazen Bol II: sterker PSV kan ook dit jaar Ajax niet bedreigen

9 augustus 2021, 13:46

De hegemonie van Ajax in Nederland werd zaterdagavond door PSV al doorbroken ten opzichte van vorig seizoen, toen de Amsterdammers alle nationale prijzen pakten. Maar gaan de Eindhovenaren ook de grote prijzen nationaal winnen en zijn er nog meer verrassingen? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel II is het de beurt aan redacteur Jeffrey van der Maten.

Landskampioen: Ajax

Oké, de eerste tik tussen de titelkandidaten was van PSV. De Eindhovenaren vernederden Ajax in de eigen Arena door de Johan Cruijff Schaal met 0-4 te winnen. Toch beschikken de Amsterdammers ook dit seizoen weer over de lange adem. Wat gebeurt er bij PSV als de blessuregevoelige Mario Götze wegvalt? In de breedte komt PSV net tekort om Ajax af te troeven. In Amsterdam hebben ze spelers als Antony en Perr Schuurs nog achter de hand, terwijl het in de winter zelfs nog met miljoenen een noodingreep kan doen? Feyenoord en AZ? Nee, niet stabiel genoeg. De landstitel gaat ook dit seizoen 'gewoon' naar Amsterdam.

Verrassing: SC Cambuur

De promovendus die afgelopen seizoen al in de Eredivisie had moeten spelen. Met bijzonder matige ploegen als ADO Den Haag en VVV-Venlo hadden de Leeuwarders ook zeker weten niet misstaan. Dat zullen de mannen van succescoach Henk de Jong dit seizoen gaan aantonen. Cambuur leverde weliswaar doelpuntenmachine Robert Mühren in, maar hebben genoeg kwaliteit om zich rechtstreeks te handhaven. Daar blijft het overigens niet bij: Cambuur verzekert zich van een plek in de Nederlandse middenmoot. Ook mede-promovendus NEC blijft er eenvoudig in. Aan de hand van de ervaren kracht Lasse Schöne zijn de Nijmegenaren een absolute aanwinst voor de Eredivisie.

Tegenvaller: SC Heerenveen

Afgelopen seizoen was het al bijzonder matig wat de Friezen lieten zien. Na een slechte reeks bleek de twaalfde plaats uiteindelijk het eindstation. Veel hoop op een betere campagne zal er niet zijn, zeker als revelatie en spelmaker Joey Veerman nog de deur achter zich dichttrekt. Met Sven van Beek en Milan van Ewijk haalden de Friezen weliswaar twee spelers die hun sporen op de Nederlandse velden hebben verdiend, maar de leeggeroofde club stevent opnieuw af op een plek in het rechterrijtje. Alleen spits Henk Veerman zal de Friezen behoeden voor een strijd in de onderste regionen.

Degradanten: Fortuna Sittard en RKC

Pijnlijk genoeg valt voor twee mooie clubs dit seizoen het doek. Fortuna Sittard beleefde afgelopen seizoen een fraaie reeks die uiteindelijk net geen Europees voetbal opleverde, maar de Limburgers hebben dit seizoen veel spelers moeten inleveren. Het veld onderin is dit seizoen enorm sterk bezet en dat gaat Fortuna niet overleven. Net als RKC, dat onder Fred Grim de afgelopen seizoenen een van de leukst voetballende ploegen was. Aanvoerder en spelmaker Anas Tahiri kan zijn ploeg niet meer bij de hand nemen. Met de komst van Michiel Kramer heeft RKC een spits met een neusje voor de goal binnengehaald, maar de van ADO Den Haag overgekomen Rotterdammer stevent voor het tweede jaar op rij af op de degradatiestreep.

Promovendi: NAC Breda en FC Volendam

Twee prachtige clubs keren terug in de Eredivisie. Laten we beginnen met NAC Breda: met 'the Seun of God'. Ralf Seuntjens in huis heeft NAC een fantastische zet gedaan in strijd om promotie. Afgelopen seizoen ging het nét mis, dit jaar moet het gebeuren voor de Brabanders. De titel gaat naar Volendam. De laatste jaren maakte de goed voetballende ploeg van Wim Jonk al veel indruk, dit seizoen is de ontbrekende schakel toegevoegd: een doelpuntenmachine. Robert Mühren was vorig seizoen goed voor liefst 39 treffers in het shirt van SC Cambuur. Dat gaat hij nooit meer evenaren, maar een stuk of dertig zal al genoeg zijn voor het gedroomde Eredivisieticket.

Bekerwinnaar: Feyenoord

Toch nog een prijs voor de Rotterdammers. Zo kan Arne Slot uiteindelijk terugkijken op een redelijk debuutjaar met een gouden randje. Feyenoord ontpopte zich de laatste jaren al tot ultieme cupfighter en veroverde de prijs voor de veertiende keer. Ook FC Utrecht schopt het traditiegetrouw ver, maar niemand kan de Rotterdammers tijdens deze editie van het bekertoernooi afstoppen.

Overig

Topscorer: Sébastien Haller (Ajax)

Meeste clean sheets: Maarten Stekelenburg (Ajax)

Snelst ontslagen trainer: Danny Buijs (FC Groningen)

Eerste doelpuntenmaker: Ragnar Oratmangoen (Go Ahead Eagles)

Lees ook: De Glazen Bol I: Ajax en PSV verdelen titel en beker

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen