Thorsby vraagt met rugnummer aandacht voor klimaatverandering

13 augustus 2021, 09:47

Morten Thorsby speelt het komende seizoen met een nieuw rugnummer bij Sampdoria. De Noor ruilt 18 in voor 2, een ongebruikelijk rugnummer voor een middenvelder. Met de opmerkelijke actie probeert de 25-jarige Thorsby aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek.

In het Klimaatverdrag van Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, wat de keuze van Thorsby voor rugnummer 2 verklaart. Onlangs kwam het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, met een nieuw rapport waarin werd gesteld dat de limiet van 2 graden alleen nog haalbaar is als de uitstoot van broeikasgassen sterk wordt beperkt.

"Zingeving is iets waar ik als tiener veel mee worstelde. Ik wilde als voetballer beter zijn dan iedereen, maar tegelijkertijd dacht ik: wat ben je aan het doen? We hebben een enorme milieucrisis en ik ben aan het voetballen. Dat slaat helemaal nergens op. Het kwam tot een punt dat ik niet zeker wist of ik door wilde gaan met voetballen. Ik sprak erover met mijn ouders en we kwamen tot de conclusie dat ik mijn leven wilde gebruiken om te strijden voor wat belangrijk is. En het beste wat ik kan doen is om me als voetballer uit spreken over deze belangrijke zaken", aldus Thorsby bij BroPod.

De voormalig speler van sc Heerenveen staat bekend als milieuactivist. "Het gaat om bewustzijn creëren. Dat mensen zich bewust zijn van elke keuze die ze maken. Zo krijg je mensen aan boord", vertelt Thorsby, die maandag met Sampdoria het seizoen in de Serie A opent met een thuiswedstrijd tegen nieuwkomer Alessandria.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen