Brexit zit Fortuna dwars: "Alle advocaten zitten erop"

13 augustus 2021, 16:12

De Brexit heeft Fortuna Sittard met een probleem opgezadeld. Bassala Sambou is niet speelgerechtigd en het is niet duidelijk wanneer zijn situatie verandert. Fortuna is naarstig op zoek naar een oplossing, maar tast voorlopig in het duister.

Fortuna maakte vrijdagmorgen bekend hoe de vork in de steel zit. Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is het voor Britten in Nederland verplicht om te beschikken over een tewerkstelling- en verblijfsvergunning. 'Om dit soepeler te laten verlopen werd het terugtrekkingsakkoord geformeerd. Een regeling waarbij personen die op 31 december 2020 woonachtig en geregistreerd waren in Nederland de noodzakelijke vergunningen behielden tegen de voorwaarden uit de huidige contracten', schreef de club'.

George Cox, een Engelsman in dienst van Fortuna, valt gewoon onder deze regeling. 'Dezelfde aanvraag voor Sambou werd onlangs afgewezen. De spits werd vanaf oktober verhuurd aan het Deense Randers FC, waardoor hij - ondanks een doorlopend contract in Sittard - ten tijde van de regeling niet woonachtig was in Nederland. Echter, waren op dat moment de voorwaarden van het terugtrekkingsakkoord nog niet bekend.'

In gesprek met De Limburger gaat trainer Sjors Ultee in op de vreemde situatie. "Ik vind het vooral voor Bas zelf heel vervelend, hij draait echt een fantastische voorbereiding. Dan is dit heel zuur, helemaal omdat het om een situatie gaat waar geen regel voor is", begint hij. "Bassala mag hier niet zijn, hij mag hier niet werken maar hij heeft wel een contract dat al voor de Brexit is ingegaan. Deze regel is dus onuitvoerbaar. Niemand kan ons ook zeggen wat we dan hadden moeten doen en niemand kan ons uitleggen wat de oplossing is. Ik vind het echt bizar."

Fortuna werkt hard aan een oplossng. "Alle advocaten zitten erop. Want hoe kun je nu zeggen dat een speler - die al onder contract stond voor de Brexit - niet meer mag werken op de plek waar hij al aan het werk was? Het is een onmogelijke regel, waarbij duidelijk niet nagedacht is over het feit dat in de voetballerij wel eens een speler verhuurd wordt. Want stel het komt niet goed? Dan is hij dus ineens geen werknemer meer van ons... Maar je kan ook niet zeggen Bas je hebt pech gehad."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen