Memphis en Braithwaite schitteren bij eerste Liga-duel na Messi

15 augustus 2021, 22:01

FC Barcelona is met een klinkende overwinning aan het nieuwe Spaanse seizoen begonnen. De ploeg van Ronald Koeman wervelde bij vlagen en noteerde uiteindelijk een krappe 4-2 overwinning tegen Real Sociedad. De Nederlandse enclave van Barça vervulde een belangrijke rol in de zege, waardoor de topclub na één speelronde gedeeld koploper van Spanje is.

Gezang met een hoog kippenvelgehalte daalde in de tiende minuut van de wedstrijd neer op de prachtige grasmat van Camp Nou. Massaal besloten de aanwezige supporters een laatste eerbetoon te brengen aan de naar Paris Saint-Germain vertrokken legende Lionel Messi, wiens naam zestig seconden lang vol passie werd gescandeerd. Het leek hét moment voor de selectie van FC Barcelona om al het verdriet van zich af te schudden. De gedachten van het publiek zullen ook de komende maanden nog vaak genoeg teruggaan naar Messi, maar zondagavond stonden de nieuwe helden op.

Wat te denken van Memphis Depay, de aanwinst van Olympique Lyon die in zijn eerste weken bijzonder veel indruk maakt? De Nederlandse aanvaller was bezig met een race tegen de klok voor zijn inschrijving, maar mocht uiteindelijk aan de aftrap verschijnen. Memphis schitterde in zijn eerste officiële duel namens Barça door bij twee treffers betrokken te zijn. Na negentien minuten lepelde hij een vrije trap precies op het hoofd van Gerard Piqué, die de score opende met het hoofd. Na rust gaf Memphis een slim balletje op Jordi Alba, die daarmee Martin Braithwaite bediende: 3-0.

De Deense spits kreeg de laatste maanden veel kritiek, maar groeide met twee treffers uit tot man van de wedstrijd. In blessuretijd van de eerste helft kopte hij namelijk ook al raak: na een puike voorzet van Frenkie de Jong hoefde hij de bal alleen maar richting het doel te sturen. Dankzij zijn tweede treffer na rust produceerde hij zijn eerste dubbelslag ooit namens FC Barcelona. Tot minuut tachtig leek er geen vuiltje aan de lucht, maar treffers van Julen Lobete en Mikel Oyarzabal brachten de spanning volledig terug. Laatstgenoemde sloeg toe met een fabelachtige vrije trap. Dankzij een assist van opnieuw Braithwaite gooide Sergi Roberto het duel in de slotfase echter in het slot.

FC Barcelona, waar ook ex-Ajacied Sergiño Dest een basisplaats had, overleefde de late storm en is daardoor gedeeld koploper in Spanje. Die plek deelt de ploeg van Koeman met aartsrivaal Real Madrid, dat zaterdagavond met 1-4 won van Deportivo Alavés en dus een beter doelsaldo heeft. Ook regerend landskampioen Atlético Madrid maakte geen fout: dankzij de benauwde 1-2 zege op Celta de Vigo zetten de grootmachten hun titelambities direct kracht bij.