NEC revancheert zich van Ajax-verlies en verslaat erg zwak Zwolle

20 augustus 2021, 21:59

NEC Nijmegen heeft vrijdagavond aangetoond prima mee te kunnen in de Eredivisie met de 2-0 overwinning op PEC Zwolle. Basisdebutant Ali Akman en Jonathan Okita waren in de eerste helft een plaag voor de Zwolse verdediging en scoorden. Na rust lag het initiatief bij de Zwollenaren, maar zij gingen verre van effectief met hun kansen om. Uiteindelijk eindigden ze de wedstrijd ook nog eens met tien man door een rode kaart van Sam Kersten.

De ploeg van Rogier Meijer wilde zich na de afstraffing in de Johan Cruijff Arena vorige week revancheren tegen PEC Zwolle. Meijer voerde één wissel door en begon met Akman in de basis. Van Akman werd bij aanvang van de wedstrijd al veel verwacht. De van Eintracht Frankfurt gehuurde spits liet zich tijdens zijn eerste basisplaats direct gelden. Binnen vijf minuten had hij zijn eerste doelpunt al binnen. Een voorzet op Pelle Clement was te hoog, waardoor NEC een counter inzette. Via Mikkel Duelund kwam de bal uiteindelijk bij Akman terecht, mede dankzij een foutje van Bram van Polen. De spits twijfelde geen moment en schoot met zijn buitenkantje rechts de bal langs Kostas Lamprou. Er was al duidelijk geen sprake van buitenspel en aangezien de wedstrijd van vanavond door een storing zonder buitenspeltechnologie werd gespeeld, werd de twijfel die er misschien nog was helemaal weggenomen toen de assistent-scheidsrechter zijn vlag naar beneden hield.

Akman ontpopte zich tijdens de wedstrijd als een lastige spits om tegen te spelen. Hij was zeer beweeglijk net als zijn collega Jonathan Okita. NEC speelde met veel enthousiasme en bij de bezoekers zag je totaal het tegenovergestelde. De uitploeg stond zeer geïrriteerd op het veld. Het zat PEC dan ook niet mee: een vroege tegentreffer, het uitvallen van Mustafa Saymak en een NEC wat simpelweg frisser oogde dan de Blauwvingers.

Op slag van rust schoot Okita, die het de hele eerste helft al op zijn heupen had, de 2-0 binnen na een uitstekende pass van Duelund, die daarmee een tweede assist op zijn naam zette. Okita kreeg hem in de loop mee en schoof de bal in de verre hoek. Aan het begin van de tweede was het weer bijna raak in de verre hoek. Lamprou zat er ditmaal goed bij na de kopbal van Akman en hield zo zijn ploeg nog enigszins in de wedstrijd. Daarna begon een fase dat NEC eigenlijk veelvuldig de bal weggaf, maar wist PEC op zijn beurt daar niets mee te doen. Een veelzeggend voorbeeld hiervan was een goedlopende aanval van de Zwollenaren met Clement als eindstation. De bal raakte echter de hak van zijn standbeen, waardoor de bal uit het strafschopgebied rolde in plaats van op doel ging.

NEC kwam gedurende de tweede helft niet meer echt in de buurt van Lamprou en deed er alles aan om de nul te houden. Coach Art Langeler probeerde in de slotfase nog iets te forceren door zijn aanvoerder Bram van Polen door te schuiven naar de spitspositie. Dit was alleen niet van lange duur, aangezien Kersten nog een rode kaart pakte door de doorgebroken Ole Romeny neer te halen. Met tien man werden de gasten uit Overijssel niet meer gevaarlijk.

NEC heeft dus de eerste drie punten binnen na een uitstekende eerste helft en mag dit goede resultaat een vervolg gaan geven op bezoek bij Heracles Almelo. Voor PEC Zwolle wacht een uitwedstrijd tegen Willem II: er is zeker beterschap nodig bij de formatie van Langeler.

Opstellingen en beoordelingen

NEC Nijmegen: Mattijs Branderhorst 6.5, Bart van Rooij 6, Iván Márquez 7, Cas Odenthal 6.5, Souffian El Karouani 6, Lasse Schöne 7, Dirk Proper 6.5, Jonathan Okita 7.5 (81' Elayis Tavsan -), Jordy Bruijn 6 (62' Magnus Mattsson 6), Mikkel Duelund 7.5 (70' Édgar Barreto 6), Ali Akman 7.5 (81' Ole Romeny -)

PEC Zwolle: Kostas Lamprou 5.5, Mees de Wit 4.5, Sam Kersten 5.5, Bram van Polen 4, Kenneth Paal 4.5, Rico Strieder 5 (72' Chardi Landu -), Mustafa Saymak - (19' Thomas van den Belt 5.5), Dean Huiberts 5.5 (83' Rav van den Berg -), Gervane Kastaneer 5 (72' Eliano Reijnders -), Slobodan Tedic 4.5, Pelle Clement 5

Man of the match: Ali Akman

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.