Davids clubloos: "Ik denk dan: wie raapt de moed bijeen?"

21 augustus 2021 – Edgar Davids was als voetballer actief in de top van Europa. Ajax, AC Milan, Internazionale, Juventus en FC Barcelona. Overal maakte hij indruk. Als trainer gaat zijn carrière een stuk moeizamer. Barnet, Telstar en Olhanense staan op zijn cv. Het contrast kan bijna niet groter.

Davids clubloos: "Ik denk dan: wie raapt de moed bijeen?"

Ulrich Landvreugd is de assistent-trainer van Davids als hij aan de slag gaat bij Barnet in de krochten van het amateurvoetbal. "Pure liefhebberij. Zo kon het voetbaldier in Edgar de rol van player en manager combineren. Als trainer is hij ook een echte winnaar. Supergedreven. Na vrijwel elke training bleef hij hangen met een paar jongens om ze beter te maken. Dat vindt hij echt leuk. Geld was niet zijn motivatie. Edgar wilde wat ervaring opdoen", blikt de huidige trainer van AFC terug in het Algemeen Dagblad.

Andries Jonker kan beamen dat Davids niet voor het geld werkt. Hij werkte met de oud-voetballer samen bij Telstar. "Hij deed dat niet om brood te verdienen. Hij verdiende nul. Edgar haalt plezier uit het werken met spelers en wil een ploeg goed laten voetballen en winnen", aldus de hoofdcoach, die stelt dat Davids echt een goede kijk heeft op voetbal. "Romantici kijken naar hoe je voetbalt. Edgar kijkt, met al zijn ervaring in het buitenland, naar hoe je wint."

Jonker hoopt dat Davids snel een nieuwe club vindt na zijn mislukte avontuur in Portugal. "Ik kan een hele rij trainers zonder club opnoemen. Dat heeft met aanbod te maken. Daar komt bij dat veel lager spelende clubs denken dat ze deze voormalige topvoetballers niet kunnen betalen. In de hele voetballerij bestaat twijfel over Edgar. Ik denk dan: wie raapt de moed bijeen?", aldus de trainer van Telstar. Landvreugd kan zich daar in vinden. "Wat Edgar mist, is ervaring. Maar als je geen aanbieding uit Nederland krijgt, kun je er ook niet op ingaan."

Eredivisie

gerelateerd