Kritiek op gele kaart Álvarez: "Dat ziet ieder weldenkend mens"

23 augustus 2021 – De verbazing in de voetballerij was groot nadat Edson Álvarez dondagmiddag slechts geel kreeg na een slaande beweging in het duel met FC Twente. De Mexicaan van Ajax tikte middenvelder Michal Sadilek hard op het hoofd, maar scheidsrechter Dennis Higler besloot hem niet van het veld te sturen. Een verkeerde beslissing, vindt oud-topscheidsrechter Mario van der Ende. 

Kritiek op gele kaart Álvarez: "Dat ziet ieder weldenkend mens"

Volgens het spelregelboek moet er bij een slaande beweging sprake zijn van een bepaalde mate van kracht. "Álvarez slaat Sadílek gewoon en het is gek dat er tegenwoordig in gradaties wordt gesproken", stelt Van der Ende in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Straks gaan we ons nog afvragen of het wel hard of zacht genoeg is. Dat we bij een harde jongen zeggen: ach, die kan dit wel hebben. Hij slaat hem gewoon op zijn achterhoofd en hoort niet thuis op een voetbalveld, dat ziet ieder weldenkend mens."

Van der Ende vindt het vreemd dat er naar de hardheid van de klap wordt gekeken. "Want het levert deze krompraat op en die creëert een grijs gebied. Spelregels zijn er toch om duidelijkheid te geven? Ik hou niet van termen als 'de geest van de wedstrijd' of 'grijs gebied', nee, ik wil dat de spelregels toegepast worden. Slaan is slaan, zo zou het moeten zijn. Klaar."

Álvarez sloeg zijn tegenstander kort voor rust naar de grond, maar mocht blijven staan. Ook Davy Klaassen werd niet van het veld gestuurd. Met elf man konden de Amsterdammers echter geen drie punten meenemen uit Enschede. FC Twente stuntte door laat in de wedstrijd voor de gelijkmaker te tekenen.

Ajax

gerelateerd