PSV wint in doelpuntenfestijn van FC Groningen

28 augustus 2021, 22:06

PSV heeft zich zaterdagavond in een spectaculaire wedstrijd gerevancheerd voor de uitschakeling in de Champions League. Na een vroege openingstreffer kwamen de Eindhovenaren in eigen huis eerst op achterstand door twee doelpunten van Cyriel Ngonge, maar de ploeg van Roger Schmidt knokte zich nog voor rust tot 3-2. Na rust bouwde PSV deze voorsprong uit naar 5-2, waardoor de ploeg met maximaal resultaat de interlandbreak in gaat.

Na de domper tegen Benfica was aan PSV vandaag de taak om zich in de laatste wedstrijd voor de interlandbreak op te richten tegen FC Groningen. Roger Schmidt, die nog enkele versterkingen wenst, gaf verrassend de voorkeur aan Armando Obispo boven Olivier Boscagli. Danny Buijs wenste na het gelijkspel tegen FC Utrecht eveneens het eerste Eredivisie-blok goed af te sluiten, waartoe Patrick Joosten in de basis verscheen.

De 25-jarige buitenspeler tekende voor de eerste doelpoging van zijn ploeg, maar pas nadat PSV al vroeg op een 1-0 voorsprong kwam. De Eindhovenaren kregen al snel de touwtjes in handen, maar kwamen in eerste instantie lastig door de compacte Groningse linies. Bovendien was de volledige concentratie ook nog niet aanwezig, wat te zien was aan onnauwkeurige passing. Het was dan ook de individuele klasse van Cody Gakpo die de doorslag gaf. Na een ingooi dribbelde hij naar binnen, stuurde hij Mike te Wierik volledig het bos in, en schoot hij buiten het bereik van de lange Peter Leeuwenburgh binnen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Eindhovenaren, maar na twee snelle omschakelingen stond het iets meer dan tien minuten later prompt 1-2 voor de bezoekers. Nadat Philipp Max zijn tegenstander niet goed dekte en de voorzet van Gabriel Gudmundsson niet goed werd verwerkt, kon Ngonge in een vrijstaande positie de gelijkmaker binnenschieten. Even later viel het tweede Groningse doelpunt op een vergelijkbare manier binnen, al was het ditmaal Joël Drommel die er niet goed uitzag. Hij stompte de bal niet genoeg naar de zijkant, waardoor Ngonge zijn tweede van de avond kon maken.

Ook deze voorsprong hield echter niet lang stand. PSV drong aan, en wist door een kopbal van André Ramalho binnen het halfuur de gelijkmaker te produceren. Dat Mo El Hankouri de bal bij een poging tot wegkoppen het leder per abuis in eigen doel kopte, deed hier niets aan af. Hoewel de Eindhovenaren vervolgens het leeuwendeel van het balbezit hadden, toonde de ploeg van Roger Schmidt slechts weinig dreiging. Door matige passing bij de thuisploeg, en niet bestrafte overtredingen van de bezoekers bleef PSV slechts steken op vier doelpogingen voor rust. Door aanvallende druistigheid in de Groningse omschakeling leek er voor rust dan ook geen doelpunt meer te vallen, totdat André Ramalho in de zevende minuut (!) van de extra tijd snoeihard de 3-2 binnenkopte.

De speech van Danny Buijs leek geen effect gesorteerd te hebben, want kort na rust moest doelman Peter Leeuwenburgh tweemaal reddend optreden op doelpogingen van Gakpo en Marco van Ginkel. Daarna leken de Groningers wakker te schrikken, en begon de Trots van het Noorden meer naar voren te voetballen, en iets hoger druk te zetten. Uiteindelijk had dit echter de 4-2 voor PSV tot gevolg, toen de Eindhovenaren snel uit konden breken en via Eran Zahavi de voorsprong uitbreidden. Even leek de Israëliër dit in buitenspelpositie te hebben gedaan, maar na tussenkomst van de VAR bleek Yorbe Vertessen de bal bij zijn overstapje niet te hebben geraakt.

PSV liet de bal daarna meer aan de bezoekers, waardoor het tempo van de wedstrijd daalde. Groningen zette wel aan, maar tot meer dan een grote kans voor de ingevallen Jorgen Strand Larsen en een vrije trap van Tomas Suslov kwamen de Noorderlingen niet. Door de vele ruimtes wist invaller Bruma met een geweldige knal nog de 5-2 binnen te schieten. Dit was zo de eindstand, waardoor de ploeg van Roger Schmidt na drie wedstrijden de volle buit heeft, en met een goed gevoel de eerste interlandbreak in gaat.

Opstellingen en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 5,5; Philipp Max 4,5 (46. Phillipp Mwene 6), Armando Obispo 6,5, André Ramalho 6,5, Jordan Teze; Marco van Ginkel 6 (75. Olivier Boscagli -), Ibrahim Sangaré 6; Cody Gakpo 6,5 (83. Ryan Thomas -), Mario Götze 6, Noni Madueke 5,5 (46. Yorbe Vertessen 6,5); Eran Zahavi 6 (83. Bruma -).

FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 5,5; Gabriel Gudmundsson 6,5 (61. Bjorn Meijer 6), Neraysho Kasanwirjo 6, Mike te Wierik 5,5 (88. Romano Postema -), Mo El Hankouri 5; Azor Matusiwa 6,5, Wessel Dammers 5; Patrick Joosten 5,5 (61. Ahmed El Messaoudi 5,5), Tomas Suslov 6, Cyriel Ngonge 6,5 (88. Daniël van Kaam -); Michael de Leeuw 5 (61. Jorgen Strand Larsen 5,5).

Man of the match: Cyriel Ngonge

* Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!