Antony steelt de show in vijfklapper van Ajax tegen Vitesse

29 augustus 2021, 16:28

Na de midweekse overwinning op RSC Anderlecht werd Vitesse zondagmiddag van het kastje naar de muur getikt in de Johan Cruijff Arena. De in de basis teruggekeerde Antony stal de show met een doelpunt en meerdere mooie acties. Edson Álvarez, Ryan Gravenberch, Tomáš Hájek (eigen goal) en Davy Klaassen namen de andere treffers voor hun rekening.

Zowel Ajax als Vitesse wilde de bittere nasmaak van de vorige speelronde wegspoelen. Daarin verspeelde Ajax punten op bezoek bij FC Twente (1-1) en verloor Vitesse in eigen huis van Willem II (0-3). De Arnhemmers herpakten zich dus al door in de play-offs voor de UEFA Conference League te winnen van het Belgische Anderlecht. Voor Ajax is het duel tegen de Arnhemmers de eerste mogelijkheid om zich te revancheren. Dat deed het met Antony in de basis. De Braziliaan verving Steven Berghuis, die door Erik Ten Hag naar de bank was verwezen.

Daarna was voor wat betreft de Arnhemse dadendrang. Ajax domineerde en kreeg kansen via Gravenberch, Dusan Tadic en Sébastien Haller. Keer op keer toonde Vitesse-goalie Markus Schubert zich een ware sta-in-de-weg. De Duitser stond dus zijn mannetje, maar moest wel capituleren bij de kopbal van Álvarez (2-0) en het mooie schot van Gravenberch (3-0).

Zo hadden de Arnhemmers de nodige schade opgelopen in het eerste bedrijf en stonden ze voor een schier onmogelijke opgave na rust. Thomas Letsch besloot in te grijpen en stuurde drie verse krachten binnen de lijnen: Hilary Gong, Patrick Vroegh en Thomas Buitink. Laatstgenoemde was direct na de thee wel dichtbij de 3-1. Van dichtbij kreeg hij de bal niet in het Amsterdamse doel.

Dat leed werd de Arnhemmers uiteindelijk bespaard. Het verloor voor de tweede keer op rij met duidelijke cijfers. Ajax poetste daarentegen het gelijke spel in Enschede weg en blijft in het spoor van koploper PSV (negen punten). Na de interlandbreak reizen de Amsterdammers af naar Overijssel voor het duel met PEC Zwolle, terwijl Vitesse in Waalwijk de degens kruist met RKC.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Maarten Stekelenburg 6; Noussair Mazraoui 7 (68. Devyne Rensch ), Jurriën Timber 6.5, Lisandro Martínez 6.5, Daley Blind 5.5 (68. Nicolás Tagliafico ); Edson Álvarez 7 (84. Perr Schuurs -), Davy Klaassen 6 (75. Steven Berghuis -), Ryan Gravenberch 7; Antony 8 (75. David Neres -), Sébastien Haller 6, Dušan Tadi? 6.5

Vitesse: Markus Schubert 7; Eli Dasa 5, Alois Oroz 5, Riechedly Bazoer 5 (46. Hilary Gong 5), Tomáš Hájek 5; Maximilian Wittek 5, Matúš Bero 5, Yann Gboho 5 (46. Patrick Vroegh 5); Sondre Tronstad 5, Nikolai Baden Frederiksen 4.5 (46. Thomas Buitink 5), Loïs Openda 5 (69. Enzo Cornelissen 5)

Man of the Match: Antony

*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen