Ronaldo vestigt prachtig record én voorkomt blamage

1 september 2021, 23:03

Cristiano Ronaldo is officieel de speler met de meeste interlandgoals ooit. De Portugees tekende voor doelpunt nummer 110 en 111 bij de 2-1 overwinning van zijn land op Ierland. Dat ging echter niet zo makkelijk als het klinkt; Ronaldo behoedde Portugal met zijn twee treffers namelijk voor een enorme blamage.

Portugal had op papier geen probleem moeten hebben aan Ierland. Sterker nog, het kon wel eens een heel feestelijke avond worden. Cristiano Ronaldo had namelijk nog één goal nodig om de meeste interlandgoals ooit achter zijn naam te krijgen. De kans daarop kreeg hij al snel, toen hij na een kwartier van elf meter mocht aanleggen. Voor zijn penalty liet hij zich nog kennen met een slaande beweging naar de treuzelende Dara O'Shea. Ook daarna liet hij zich niet van zijn beste kant zien: Ronaldo zag zijn inzet door de pas negentienjarige Portsmouth-doelman Gavin Bazunu gekeerd worden.

Door de gemiste strafschop kreeg Ierland de kans om zelf op voorsprong te komen. Dat gebeurde op slag van rust door een doelpunt van verdediger John Egan. Lange tijd leek het de enige treffer van de wedstrijd, waarmee Portugal op een enorme blamage afstevende. Zelfs in de 89e minuut stond de 0-1 tussenstand nog op het scorebord. Toch was het Ronaldo die - wellicht iets later dan wenselijk - uiteindelijk nog opstond, zijn ploeg redde en zichzelf in de recordboeken liet noteren.

In de 89e minuut kopte Ronaldo zijn eerste van de avond binnen. Het was nummer 110, waarmee hij het record waar hij deze wedstrijd voor ging in handen kreeg. De Iraniër Ali Daei, wiens 109 doelpunten Ronaldo op het EK al evenaarde, werd daarmee definitief gepasseerd. Genoeg was het echter nog niet, want ook een 1-1 tegen Ierland zou een bijzonder teleurstellend resultaat zijn. Dat wist Ronaldo ook en in de 96e minuut liet hij zich nog eens gelden. Met opnieuw een kopbal zorgde hij dat het niet alleen voor hemzelf een historische avond werd, maar dat ook Portugal 'gewoon' drie punten pakte.