Apengeluiden in Hongarije; FA vraagt FIFA in actie te komen

3 september 2021 – De Engelse voetbalbond (FA) roept de FIFA op om onderzoek te doen naar racistisch gedrag van Hongaarse fans tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland (0-4). Onder meer Raheem Sterling en Jude Bellingham werden donderdagavond het slachtoffer van racistische bejegeningen in de Puskás Aréna.

Apengeluiden in Hongarije; FA vraagt FIFA in actie te komen

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Zoals gebruikelijk knielden de Engelse spelers voorafgaand aan de aftrap om aandacht te vragen voor de strijd tegen racisme. De actie werd door het publiek beantwoord met een striemend fluitconcert. Meerdere Engelse media schrijven dat enkele spelers gedurende de wedstrijd racistisch werden bejegend. Zo waren onder meer apengeluiden te horen en werden racistische gebaren gemaakt.

'Het is buitengewoon teleurstellend dat om berichten te lezen over racisme jegens sommige van onze spelers. We zullen de FIFA vragen om de zaak te onderzoeken. We blijven de spelers en staf steunen in onze collectieve vastberadenheid om discriminatie in al zijn vormen onder de aandacht te brengen en aan te pakken', aldus de Engelse voetbalbond in een statement.

Het was zeker niet de eerste keer dat Hongaarse fans zich schuldig maakten aan onbehoorlijk gedrag. De UEFA besloot kortgeleden dat Hongarije de komende twee thuiswedstrijden zonder publiek moet spelen omdat fans zich gedurende het Europees kampioenschap hebben misdragen. Zo hingen tegen Portugal en Duitsland spandoeken in de Puskás Aréna met boodschappen tegen de de lhbti-gemeenschap, tegen Frankrijk waren apengeluiden te horen. Het duel met Engeland werd 'gewoon' met publiek gespeeld omdat de wedstrijd werd gespeeld onder de vlag van de FIFA.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd