Slechts nieuws voor Nederlands elftal: Gakpo en Aké naar huis

6 september 2021 – Nathan Aké en Cody Gakpo missen de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije. De aanvaller van PSV heeft tijdens de 4-0 overwinning tegen Montenegro een blessure opgelopen, terwijl de verdediger van Manchester City wegen privé-omstandigheden is vertrokken.

Slechts nieuws voor Nederlands elftal: Gakpo en Aké naar huis

Gakpo mocht tegen Noorwegen en Montenegro nog in de basis beginnen bij Oranje, terwijl Nathan Aké beide wedstrijden vanaf de bank moest toekijken. Louis van Gaal roept geen vervangers op voor het duo, waardoor de selectie inmiddels uit 23 spelers bestaat. De kans is groot dat Steven Bergwijn de plaats van de PSV'er in gaat nemen. Zaterdagavond viel de aanvaller van Tottenham Hotspur al veelbelovend in. 

Een andere optie is dat de oefenmeester zijn hele systeem verandert. Waar hij in de eerste twee duels 4-3-3 speelde, kan hij nu switchen naar 5-3-2. Van Gaal liet zich eerder al kritisch uit over het aantal goede vleugelspelers in Nederland, al doelde hij daarmee vooral op de rechterkant. Daar is Steven Berghuis de enige optie. Aan de linkerkant kan de bondscoach ook nog kiezen voor Donyell Malen en eventueel Memphis Depay. Nederland en Turkije trappen dinsdag om 20.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. De winnaar zet een uitstekende stap richting het wereldkampioenschap in Qatar.

Voor PSV is de blessure van Gakpo een domper: de koploper van de Eredivisie speelt de komende anderhalve week tegen AZ, Real Sociedad en Feyenoord. Manchester City heeft minder last van de afwezigheid van Nathan Aké, al is niet bekend wat er precies aan de hand is en hoelang dat duurt. De verdediger is bij de regerend landskampioen van Engeland niet onomstreden basisspeler.

Oranje

gerelateerd